JANŠA: Nisam nacionalist, nego domoljub koji voli svoju zemlju

0

 

 

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da nije nacionalist ili populist, nego domoljub koji voli svoju zemlju, te da je zbog toga na meti kritika lijeve oporbe i nevladinih udruga.

“Ako danas kažeš da si ponosan na Sloveniju, na svoj narod i njegove uspjehe, brzo te proglase za nacionalista ili barem populista”, kazao je Janša u dužem razgovoru za katolički Radio Ognjišče, dodavši da takvom propagandom lijeva nomenklatura, koja prije 30 godina nije bila za samostalnu Sloveniju, radi sve kako bi izazvala nacionalne podjele.

“Jer ljubav prema domovini je ono što nas ujedinjuje, bez domoljublja i privrženosti svom identitetu mali bi narodi postupno nestali. S druge strane, slovenska ljevica želi podijeliti narod kako bi njime lakše manipulirala i lovila u mutnom. U tome su se kroz povijest njeni predstavnici izvještili do savršenstva”, kazao je Janša.

Prema Janšinim riječima, u difamiranju njegove vlade sudjeluju i nevladine udruge kao loše maskirana falanga ekstremne ljevice, organiziranjem demonstracija protiv vlade i njenih mjera za suzbijanje pandemije.

Janša: Ljevičari su kratkovidni i bezumni

“Naša lijeva politička elita tako ustraje na stajalištu da je za njih bolje ako je stanje epidemije lošije. To je nedržavotvorna, kratkovidna i bezumna politika, a prvenstveno je štetna za narod i državu”, ustvrdio je Janša.

Slovenska oporba smatra da je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) skrenula u krajnje desno i da je Janša svojim politikama sve sličniji mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, što su ocjene i upozorenja koji se pojavljuju i u europskim analizama zbog slovenskog predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici ove godine.

Janša je za Radio Ognjišče iznio ocjenu da se u Sloveniji zapravo događa svojevrsni pokušaj oživljavanja ljevičarske ideologije. jer se slave vremena iz bivšeg režima, koji je grubo kršio ljudska prava i slobode.

“A to je vrlo opasno u demokraciji koja je, poput naše, relativno mlada, pa stoga i ranjiva”, kazao je Janša, dodavši da na tu opasnost treba glasnije i odlučnije reagirati.

“Jer oni koji nam prijete nacionalizacijom, ukidanjem parlamentarne demokracije, izlaskom iz eurozone, pa i smrću, oni, naime, misle itekako ozbiljno i sami ćemo biti krivi ako im se pravovremeno ne suprotstavimo”, zaključio je.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara