Abdić Tigar predsjedniku Hrvatske: Armija BiH oslobađala Hrvatsku, zašto Milanović nije uzeo pušku

0

 

 

Hamdija Abdić zvani Tigar, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i bivši zapovjednik bihaćke 502. Viteške brigade bošnjačke Armije BiH komentirao je posjetu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini. Pri tom je ponovio dio nevjerojatnih teza o tomu kako tobože ARBiH oslobađala Hrvatsku. Inače, Abdić je hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao jedna od posljednjih osoba koja je živog vidjela generala bihaćkog HVO-a Vladu Šantića. Hrvatska javnost u BiH smatra kako je upravo Abdić jedna od osoba koja mora znati sudbinu generala Šantića. Podsjećamo kako HVO i ARBIH nisu međusobno ratovali u bihaćkom džepu.

Abdić je komentirao izjave predsjednika Milanovića koji je kazao je kako je Hrvatska vojska spasila Bihać od toga da postane druga Srebrenica. Umjesto zahvale, Abdić je uputio prizemne uvrede. Kazao je kako je Milanović “imao priliku da brani Hrvatsku, a ne da je pripadnici Armije RBiH oslobađaju, a oni su je oslobađali”.

“On (Milanović, op.a.) je tada imao 24-25 godina. Umjesto da je otišao u sud da radi, u Ministarstvo vanjskih poslova, mogao je uzeti pušku i doći u Ličko Petrovo selo, na Plitvička jezera, da vidi tko je oslobodio te dijelove. Neću da umanjim značaj Oluje, ali ne mogu ni prihvatiti omalovažavanje Petog korpusa koji je 1.201 dan u totalnom okruženju, totalnim borbama i bitkama uspio se obraniti, bez ičije pomoći. Gdje god je bila većina bosanske (bošnjačke, op.a.) vojske, Armije BiH, tu nije bilo sukoba, gdje je bila većina HVO-a, tu je došlo do sukoba. Bihać tome svjedoči, i Sarajevo. Zato Milanović nema pravo na takvu priču, da je hrvatska vojska spasila Bihać, oslobodila Bihać da ne bude Srebrenica”, rekao je Abdić za portal Faktor.ba.

Zaboravio je kako je ARBiH protjerala stotine tisuća Hrvata s područja Bosne i iz svih dijelova Hercegovine iz kojih je mogla, poput Konjica i Jablanice.

Ratni kadar SDA ocjenjuje i kako Milanović u BiH nije trebao dolaziti 11. srpnja.

“Posjetio je Vitez, što je uredu, i spomenik stradaloj djeci. Ali zašto nije prešao cestu i otišao u Ahmiće gdje su napravljeni stravični zločini i pobijeno od djeteta do staraca? Mi vidimo transformaciju takvih ljudi. Prije 10 godina bio je u Sarajevu i podržavao Komšića”, kaže Abdić.

Dodaje kako se slaže da moramo naći način i da ni jedan narod ne može biti sputavan.

“Mi smo se borili za to i mi ćemo naći rješenje. Ali nije on taj koji treba ovdje dolaziti i ucjenjivati i da on govori kako neće doći u Sarajevo dok se neke stvari ne urade. A ovamo govori kontra, da treba sjesti i razgovarati”, rekao je Abdić.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara