SVETAC DANA “Sveti Ivan Gualberto”

Vrijeme:1 min, 15 sec

Opat, osnivač redovničke zajednice.

12.07.2021. 

Danas slavimo svetog Ivana Gualberta, opata. Ivan je rođen u Firenci u Italiji. Primio je kršćanski odgoj, ali je kao mladić živio raspušteno. Uskoro mu je ubijen jedini brat Hugo, te je Ivan dolučio osvetiti njegovu smrt. Na Veliki je petak presreo bratova ubojicu i, izvukavši mač, krenuo ga ubiti. Ovaj se bacio na koljena te ga stao zaklinjati Isusovom mukom da mu poštedi život.

Ivana su te riječi toliko dirnule da je umah spustio mač, zagrlio bratova ubojicu i u obližnjoj crkvi satima u suzama molio za oproštenje svojih grijeha. Pridružio se benediktincima, i nakon godina uzornog redovničkog života, subraća su ga htjela izabrati opatom. On se tome žestoko opirao te je, želeći živjeti samotnijim životom, s još jednim sudrugom napustio samostan u potrazi za mjestom u kojem bi živio samoću.

Posjetivši pustinju Camaldoli, konačno se skrasio u dolini Valle Ombrosa u Toskani. Zajedno s nekolicinom pustinjaka koji su ondje već živjeli i sa sudrugom koji je s njim pošao iz Firence, ondje je sagradio mali samostan, živeći po prvotnom Pravilu svetoga Benedikta. To su temelji Reda Vallambrosa.

Ivan je bio toliko ponizan da je odbio primiti čak i niže redove. Njegovo je pravilo bilo da nikoga tko bi došao na vrata njegove zajednice ne otpravi bez milodara. Osnovao je nekoliko samostana, obnovio druge, i iz područja u kojemu je živio uspio iskorijeniti grijeh simonije. Umro je na današnji dan 1073., u dobi više od osamdeset godina.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)