HOFFMANN ZA HMS: Uvjeren sam da će na ovu farsu reagirati međ. zajednica, poslana poruka da na čelo FUP-a ne može doći Hrvat

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

 

– Vlada danas nije prihvatila ni jednog od sedam kandidata s liste koju je za imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova predložio Neovisni odbor Parlamenta FBiH, šturo stoji u inače opširnom priopćenju s današnje sjednice Vlade Federacije BiH koja je održana u Mostaru.

Hrvatskom Medijskom Servisu potvrđeno je da su za izbor Zorana Galića na ovu poziciju, kao najbolje rangiranog kandidata glasovali samo ministri iz HDZ-a BiH, koji su ovoga puta preglasani od strane bošnjačke većine u Vladi FBiH.

Glasovanje o izboru ravnatelja FUP-a, nakon više od dvije godine koliko je prošlo od okončanja natječajne procedure koju je proveo Neovisni odbor Parlamenta federacije BiH inicirao je Aljoša Čampara, federalni ministar unutarnjih poslova. Prethodno je bošnjačka većina u Vlad FBiH, odnosno osovina SDA – SBB, u lipnju 2019. godine odlučila samovoljno odgoditi imenovanje čelnika FUP-a.

Lista kandidata koju je temeljem provedenog javnog natječaja prije dvije godine kreirao Neovisni odbor izgleda ovako:

Ukupno osvojenih 97 bodova ima Zoran Galić, a zatim slijede Milan Galić s 96 bodova, Ensad Korman s 89,5 bodova, Robert Perić s 89 bodova, Ljuban Frljić s 83,3 boda, Mustafa Hujdurović sa 79,6 bodova i Zoran Čegar s ukupno osvojenih 78,8 bodova.

Komentar današnje odluke Vlade FBiH, HMS je zatražio od Svevlada Hoffmanna, savjetnika ravnatelja Granične policije Bih, Zorana Galića.

– Vlada FBiH je preglasavanjem izglasala ovaj nezakoniti prijedlog čime je poslana jasna i zabrinjavajuća poruka da na mjesto ravnatelja Uprave policije pri FMUP-u dokle god je tamo ministar preletačević ne smije doći, nakon Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH provedene procedure, najbolje rangirani policijski profesionalac pri tome Hrvat isključivo zato jer nije po političkoj volji ministara Bošnjaka i “Fahrinog” Veska Drljače, kazao je Hoffmann.

Hoffmann, koji je jedan od istaknutijih pravnika u policijskim redovima u BiH očekuje da će zbog ovakve odluke Vlade FBiH reagirati OHR te Veleposlanstvo SDA-a u BiH.

– Uvjeren sam da će na ovu farsu reagirati i OHR i Veleposlanstvo SAD, jer se u ovom slučaju radi o flagrantnom miješanju retrogradne politike koju personalizira ministar preletačević. Iako je po Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH bio dužan u roku od 7 dana listu najbolje ocijenjenih kandidata dostaviti Vladi FBiH on je svjesnim odugovlačenjem zlouporabio službeni položaj za što će naravno odgovarati, rekao je Hoffmann za HMS te dodao:

“Zajamčena neovisnost procesa izbora čelnika jedne od najznačajnijih policijskih agencija u našoj zemlji, bespovratno je kontaminirana. Na ovu lakrdiju morali bi reagirati ako ništa principijelnosti radi i OHR i Veleposlanstvo SAD,kako su to nedavno uradili u slučaju MUP a Ze-Do Kantona”, istaknuo je Hoffmann.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)