Kardinal Parolin: Europa treba vjeru u Boga uslijed borbe s „demografskom zimom“

Vrijeme:2 min, 26 sec

Propovijedajući na misi u katedrali u Strasbourgu, 4. srpnja, državni tajnik Svete Stolice pozvao je Stari kontinent da ponovno otkrije svoje kršćanske korijene.

Europa treba milosrđe

Državni tajnik Sv. Stolice propovijed je izrekao na misi slavljenoj prigodom obljetnice 1 300 godina od smrti Sv. Odile, zaštitnice Alzasa, regije na sjeveroistoku Francuske koja graniči s Njemačkom i Švicarskom.

Tijekom euharistije kard. Parolin je za pomoćnog biskupa Strazburške nadbiskupije zaredio mons. Gillesa Reithingera, bivšeg vrhovnog poglavara Pariškog društva za inozemne misije.

Također, u svojoj je propovijedi ukazao na važnost milosrđa u obnovi Europe.

„Europi je potrebno milosrđe, da u središte svojih briga stavi one koji preživljavaju na marginama, u siromaštvu ili isključenosti, te upravlja migracijskim fenomenom u mudrosti i predviđanju, kako bi ostvarila stvarnu integraciju, koja postaje izvor mogućnosti i bratstva, te uklanja rizik od razdvajanja, bolnih nesporazuma i sablasti kulture koja poriče da su sva ljudska bića braća i sestre, fratelli tutti“, rekao je kard. Parolin, pozivajući se na naslov enciklike pape Franje iz 2020.

Inače, 66-godišnji je kardinal izvorno planirao posjetiti Strasbourg prošle godine, ali je svoje putovanje morao otkazati i u lipnji i studenom zbog pandemije koronavirusa.

Grad na francusko-njemačkoj granici namjeravao je posjetiti u prigodi obilježavanja 50. godišnjice nazočnosti Svete Stolice kao stalnog promatrača u Vijeću Europe.

Kardinal Parolin s tajnicom Pejčinović-Burić

Državni tajnik Sv. Stolice u ponedjeljak 5. srpnja sastao se i s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić. Tom prigodom razmijenili su mišljenja o odnosima Vatikana i Vijeća Europe te govorili o važnosti međureligijske dimenzije i interkulturalnoga dijaloga. Na sastanku je spomenuta tema ukidanja smrtne kazne te stanje demokracije na cijelom kontinentu.

Istoga je dana kardinal Parolin slavio svetu misu s mladima u opatiji Mont Sainte-Odile, obilježavajući 90 godina trajnog euharistijskog klanjanja na tom mjestu, piše nedjelja.ba.

Tko je Sv. Odila?

Sveta Odila, kći vojvode Adalricha od Alzasa, rođena je slijepa oko 660. Djevojčica, čije prvo ime znači Svjetlo Božje, čudesno je izliječena tijekom krštenja u dobi od 15 godina. Tada je postala redovnicom i osnovala samostan u dvorcu Hohenbourg, na brežuljku koji je kasnije dobio ime Mont Sainte-Odile. Samostan je poznato turističko i hodočasničko mjesto u Alzasu. Sveta Odila preminula je 720., a kanonizirao ju je papa Leon IX. u 11. stoljeću. Zaštitnicom Alzasa proglasio ju je Pio XII. 1946., godinu dana nakon završetka Drugog svjetskog rata koji je posebno pogodio ovaj teritorij. Od 13. prosinca 2020. nadbiskupija u Strasbourgu organizira Veliki jubilej u prigodi 1300 godina od smrti Svete Odile.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori