PALMER: 2021. godina je godina da se uvedu promjene

Vrijeme:1 min, 41 sec

Sastanak članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika u Uredu za Europu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst održan je danas u Sarajevu.

“Želim se zahvaliti predsjedavajućoj gospođi Čolo na dobroj sjednici koju smo imali. Predstavnici interresorne grupe imaju zadatak i obvezu da rade na unaprijeđenju izbornog zakonodavstva i povećaju povjerenje građana u izborni proces i to je ono što se nadamo postići u svom radu”, kazao je Palmer nakon sastanka.

“2021. godina je upravo godina da se uvedu promjene. Neophodno je provesti u ustavne reforme koje bi omogućile provedbu svih relevantnih presuda Suda za ljudska prava ali i unaprijedili provođenje izbornog procesa”, ističe on.

Uočene su potrebe za brojnim promjenama, dodaje.

“U samom sustavu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti i promjena kako bi se unaprijedio sustav za naredne izbore”.

“Mnogo je posla i diskusija pred interresornom grupom, mnogo je posla ostalo da se uradi i provedu sve preporuke koje je izdao GRECO”.

Palmer je, kako prenosi N1, kazao da se za naredne izbore mora poboljšati pravičnost i transparentnost.

“Pozivamo interresornu radnu grupu da angažira stručnost u vidu SIP-a i civilnog sektora kako bi se za naredne izbore poboljšala pravičnost i transprentnost. Sastanku su prisustvovali i veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler”.

Inače, Palmer i Eichhorst jučer su s liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a potom i s predstavnicima bošnjačkih i srpskih oporbenih stranaka iz Federacije i RS-a razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH. Planirano je da danas razgovaraju i s članovima Predsjedništva BiH”.

Palmer i Eichhorst od 3. srpanja borave u posjeti Bosni i Hercegovini, a zajednička posjeta je prvenstveno fokusirana na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak Bosne i Hercegovine na putu zemlje ka EU.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)