Zekanović: EU se ne može miješati u zdravstvene politike država članica

Vrijeme:1 min, 57 sec

Zekanović o rezoluciji Europskog parlamenta

Čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović u petak je najavio da će, po uzoru na Slovačku, u proceduru uputiti prijedlog rezolucije da se EU ne može miješati u definiranje zdravstvene politike članica i pozdravio primjere Malte i Poljske koje su ograničile ili zabranile pobačaj.

„U proceduru Hrvatskog sabora predat ćemo prijedlog rezolucije o Izvješću o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i Zekanovićpravima u Europskoj uniju u kontekstu zdravlja žena, a radi se o rezoluciji koju smo pripremili po uzoru na slovački parlament. Oni su prije 15-ak dana donijeli sličnu rezoluciju kojom su naglasili da postoji načelo supsidijarnosti kojim Europski parlament ne može donositi izvješća koja je upravo donio“, rekao je Zekanović na konferenciji za novinare.

Zakon o funkcioniranju EU-a kaže da se poštuje odgovornost država članica za utvrđivanje njihove zdravstvene politike i organizacija zdravstvenih usluga i zaštite. To je područje u koje se Europski parlament ne može i ne smije miješati, pojasnio je Zekanović.

„HDZ ovaj put ima priliku pokazati se kao stranka koja drži do demokršćanskih načela i postaviti se kao i europarlamentarci HDZ-a, koji su bili protiv izvješća Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Ovime HDZ-u pružamo priliku da sutra ovaj ili neki sličan prijedlog rezolucije stave u proceduru Hrvatskog sabora. Time bismo EU-u, europskoj birokraciji i Predragu Matiću dali do znanja da je Hrvatska suverena država i da se Europski parlament ne može miješati u njezino zakonodavstvo, barem što se tiče zdravstvene i obrazovne politike“, poručio je.

Zekanović kaže da su u rezoluciji EP-a sporne dvije ključne stvari – pokušaj nametanja obveznog i legalnog pobačaja svim državama članicama EU-a i pitanje priziva savjesti.

„Postoje države poput Malte ili Poljske koje su zakonom ograničile ili čak potpuno zabranile pobačaj. Smatramo da ne smije postojati obveza da pobačaj bude legalan nego je to odluka koju treba donijeti Hrvatski sabor bez obzira na stav Europskog parlamenta”, rekao je.

Usto, sporno nam je pitanje priziva savjesti i činjenica da svaka bolnica mora osigurati medicinsko osoblje koje će raditi te legalne pobačaje, odnosno, sutra će to postati eliminacijsko pitanje kod zapošljavanja ginekologa. Prednost će imati oni koji su za pobačaj i smatramo da to nije u redu“, kazao je Zekanović.

Dodao je kako pravo na pobačaj nije ustavno pravo, za razliku od prava na život.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori