Merkel različitu viziju Mađarske za EU smatra “ozbiljnim problemom”

Vrijeme:1 min, 13 sec

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako mađarska vizija budućnosti Europske unije predstavlja „ozbiljan problem“ jer se značajno razlikuje od drugih članica.

Primjerice, prijedlozi Budimpešte za novopokrenutu Konferenciju o budućnosti Europe – inicijativu koja bi trebala dati nove ideje za reformu institucija Unije u nadolazećim godinama – već su „daleko od onih koje bih ja dala“, rekla je njemačka kancelarka, prenosi Hina.

Mađarski premijer Viktor Orban prošli je tjedan rekao da želi smanjivanje ovlasti Europskog parlamenta.

„U tom pogledu već imamo ozbiljan problem“, upozorila je Merkel.

Ona je to rekla nakon napete i emocionalne rasprave u četvrtak navečer, potaknute novim zakonom u Mađarskoj kojeg više od pola EU-a smatra diskriminatornim i protivnim temeljnim europskim vrijednostima, prenosi agencija dpa.

Tim se zakonom, između ostalog, ograničava pristup mladih sadržaju s lezbijskim, homoseksualnim, biseksualnim i transrodnim pitanjima.

„Ta rasprava još nije gotova, naravno“, dodala je.

Budimpeštu zbog zakona vjerojatno čeka pravni proces Europske komisije. Predsjednica te institucije Ursula von der Leyen u petak je rekla kako je većina sudionika sastanka na vrhu jasno izrazila da mađarski zakon krši temeljne vrijednosti poput jednakosti, dostojanstva i slobode.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)