SVETAC DANA “Sveti Vilim”

0

Pustinjak, osnivač redovničke kongregacije.

25.06.2021. 

Danas slavimo svetog Vilima od Vercellija, kako ga zovu po mjestu rođenja. Rano je ostao bez roditelja pa ga je odgojio rođak. Pošao je na hodočašće u poznato svetište Santiago de Compostela, noseći na sebi željezne opute kako bi si otežao put. Po povratku u Italiju kanio je poći u Jeruzalem, ali su ga na jugu Italije opljačkali i pretukli razbojnici. To je shvatio kao Božji znak da ondje ostane i širi Božju riječ. Nastanio se na vrhu brda Monte Vergine između Nole i Beneventa, živeći kao pustinjak. Ondje je uskoro privukao mnoštvo sljedbenika, pa je osnovao samostan Montevergine. Bio je poznat kao čudotvorac.

Vilim je na otoku osnovao mnoge muške i ženske samostane, ali ubrzo je stalni priljev posjetitelja poremetio njegov pustinjački život, a i braći je počeo smetati njegov pretjerani asketizam. Zato je napustio Montevergine i nastanio se na ravnicama Goleta, između Campanie i Basilicate, osnovavši i ondje samostan. Umro je u Goletu na današnji dan 1142. Ostaci su mu ondje i pokopani, ali su kasnije premješteni u Montevergine.

Najpouzdaniji izvor o njegovu životu je Legenda, napisana u trinaestom stoljeću. Legenda pripovijeda o njegovu čudu s vukom. Jednoga je dana svečeva magarca ubio vuk. Svetac je nato zapovjedio vuku da preuzme ulogu magarca i obavlja njegove dužnosti. Vuk ga je odmah poslušao, te je postao pitom poput domaće životinje. Zato se uz ovoga sveca često prikazuje upravo ova životinja.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara