SVETAC DANA “Sveti Vilim”

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

26.lipnja

Pustinjak, osnivač redovničke kongregacije.

Danas slavimo svetog Vilima od Vercellija, kako ga zovu po mjestu rođenja. Rano je ostao bez roditelja pa ga je odgojio rođak. Pošao je na hodočašće u poznato svetište Santiago de Compostela, noseći na sebi željezne opute kako bi si otežao put. Po povratku u Italiju kanio je poći u Jeruzalem, ali su ga na jugu Italije opljačkali i pretukli razbojnici. To je shvatio kao Božji znak da ondje ostane i širi Božju riječ. Nastanio se na vrhu brda Monte Vergine između Nole i Beneventa, živeći kao pustinjak. Ondje je uskoro privukao mnoštvo sljedbenika, pa je osnovao samostan Montevergine. Bio je poznat kao čudotvorac.

Vilim je na otoku osnovao mnoge muške i ženske samostane, ali ubrzo je stalni priljev posjetitelja poremetio njegov pustinjački život, a i braći je počeo smetati njegov pretjerani asketizam. Zato je napustio Montevergine i nastanio se na ravnicama Goleta, između Campanie i Basilicate, osnovavši i ondje samostan. Umro je u Goletu na današnji dan 1142. Ostaci su mu ondje i pokopani, ali su kasnije premješteni u Montevergine.

Najpouzdaniji izvor o njegovu životu je Legenda, napisana u trinaestom stoljeću. Legenda pripovijeda o njegovu čudu s vukom. Jednoga je dana svečeva magarca ubio vuk. Svetac je nato zapovjedio vuku da preuzme ulogu magarca i obavlja njegove dužnosti. Vuk ga je odmah poslušao, te je postao pitom poput domaće životinje. Zato se uz ovoga sveca često prikazuje upravo ova životinja.

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)