Sabor sa 81 glasom protiv odbio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Danas u 12 sati krenulo je glasovanje u Saboru o izboru prof. Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, koji je s 81 glasom protiv bio odbijen.

U jučerašnjoj saborskoj raspravi zastupnici su iznijeli svoje stavove oko izbora prof. Đurđević, koju je predložio predsjednik Zoran Milanović, no bilo je očito da je vladajućoj većini njegov izbor potpuno neprihvatljiv. Iako je hvale kao iznimnu pravnu stručnjakinju, HDZ-ovi zastupnici upinjali su se u dokazivanju da njihova odbijenica Đurđević nema veze s tim što ju je predložio Milanović. U Saboru su glasovala 123 zastupnika, gdje je njih 37 bilo za njen izbor, a protiv je bio 81 zastupnik. Ovim glasovanjem odbijen je prijedlog te je potvrđeno da kreće raspisivanje trećeg javnog javnog poziva. Prof. Đurđević u svom je otvorenom pismu jutros najavila kako se neće više kandidirati ako ne prođe prijedlog za njen izbor.

Prije glasovanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se na današnji dan – Dan neovisnosti.

– Bio je to jedan od najvažnijih dana u modernog hrvatskoj povijesti. Na referendumu je više od 93 posto birača biralo samostalnu hrvatsku državu, nakon čega su donesene dvije povijesne odluke. Iako se kriza pokušala riješiti mirnim putem, zrakoplovi JNA napali su i bombardirali Hrvatsku, čime je bilo jasno da će se Hrvatska morati boriti za svoju samostalnost. Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj su današnje države koje moramo poštovati – započeo je. Nakon uvodnog govora, trebalo je krenuti glasovanje, no prije toga nekoliko je zastupnika zatražilo stanku. – Prof. Đurđević prihvatila je biti igračka u rukama Zorana Milanovića i zato kažemo jasno “ne” Zlati Đurđević – kazao je kratko Marijan Pavliček.

– Ja Đurđević znam dovoljno da mogu reći da se ne radi o ideologiziranoj osobi i mi ćemo sigurno prihvatiti njen izbor kako bismo napokon pokrenuli nužne promjene u hrvatskom pravosuđu. Posebno imajući u vidu stvari koje su se dogodile u posljednjih nekoliko mjeseci, gdje je osuđeni kriminalac de facto pokrenuo lavinu problema, čemu moramo pokušati stati na kraj – kazao je Krešo Beljak. Do riječi je došao i Milorad Pupovac. – Smatramo da je ona dobra kandidatkinja, ali je način bio kontaminiran. Nije samo stvar u tome da dobijemo dobre kandidate, važno je i u kakvoj atmosferi ih dobivamo. Ako se nakon toga cijeli proces kontaminira razornom političkom retorikom najvišeg predstavnika vlasti, onda će ovaj klub zastupnika biti suzdržan – kazao je. – Ovaj izbor je test zrelosti za sve zastupnike i pitanje je mogu li birati na temelju objektivnih i stručnih kriterija koje je Đurđević pokazala. Kratkoročni politički interesi trebali bi biti maknuti sa strane u ovakvim izborima. Ona nudi rješenja i mi ćemo je podržati jer nudi početak promjene – kazala je Urša Raukar Gamulin.

– U ovoj farsi oko ovog imenovanja, gdje je Sabor sveden na bezvrijednu instituciju, mogli smo razotkriti sve bolesti hrvatskog društva. Most odbija biti dio cijele farse – kazala je u svom govoru Marija Selak Raspudić.

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori