MEĐUGORJE: Veliki broj hodočasnika na 40. obljetnici Gospinih ukazanja

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovini i cijeloga svijeta stiglo je u petak u Međugorje na obilježavanje 40. godišnjica Gospinih ukazanja.

Najviše je domaćih vjernika no tu su i pojedinci kao i organizirane skupine iz Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Francuske, Irske, SAD, Meksika, Brazila, Kine…

Prema najavljenom programu, središnja svečana sveta misa održat će se u 19 sati, a predvodit će je provincijal fra Miljenko Šteko.

Ove se godine prvi put održava procesija s Brda ukazanja, mjesta gdje se Gospa prvi put ukazala – do crkve sv. Jakova u Međugorju.


Procesija će s Podbrda krenuti u 16.30 kako bi sudionici došli do župne crkve prije početka večernjeg molitvenog programa, odnosno molitve krunice u 18 sati.

Uoči same obljetnice, na blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja, održana je tradicionalna međunarodna “Hodnja mira” koja je započela u 6 sati ispred samostana Svetog Ante na Humcu, s blagoslovom humačkog gvardijana fra Darija Dodiga, pa sve do župne crkve Svetog Jakova u Međugorju.

Fenomen Međugorja, koje je danas jedno od najpoznatijih marjanskih svetišta u svijetu, započeo je prije točno 40 godina, iako Katolička Crkva o tome nikada nije zauzela službeno stajalište.


Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera prije tri godine trajnim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i ‘ad nutum Sanctae Sedis’ (na raspolaganju Svetoj Stolici), a također je dopustio službena hodočašća u Međugorje ako ih organizira Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice.

Prema tvrdnjama tada šestero djece – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, Gospa se prvi put ukazala 24. lipnja 1981. godine.

Nekima od njih ukazanja traju do danas, a međugorsku Gospu katolici nazivaju Kraljicom mira.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)