Bošnjački političari likuju zbog odbijanja amandmana hrvatskih eurozastupnika: “Ovo je poruka za Zagreb…”

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

U četvrtak je na plenarnome zasjedanju Europski parlament usvojio Izvješće o BiH. Zastupnici nisu prihvatili amandmane hrvatskih eurozastupnika o pravima konstitutivnih naroda u čemu su ih podržali kolege iz Europske pučke stranke, no ne i članovi liberala, lijevih i grupacije zelenih što nije bilo dovoljno da se nađu u Izvješću o napretku.

“Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i europskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od BiH traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu … jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH trebaju kretati’”, navela je vodeća bošnjačka stranka SDA.

Vodeća bošnjačka stranka zauzima se u pregovorima s vodećom strankom hrvatskog predznaka HDZ BH za provedbe presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim se zahtijeva da predstavnici manjina imaju prava biti birani na najvažnije pozicije u državi. Zbog toga inzistiraju da se u BiH realiziraju tek prava građana, nasuprot Ustavu BiH i Daytonskom sporazumu, te presudama Ustavnoga suda BiH kojim se inzistira na tome predstavnici brojnijih naroda ne preglasavaju manje brojne, te da se osigura legitimno političko predstavljanje.

U tri navrata bošnjačkim glasovima je za člana BiH Predsjedništva izabran član BiH Predsjedništva Željko Komšić, a u dva navrata bošnjačke stranke su izbacile iz vlasti hrvatske stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata.

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rezultat glasovanja u Bruxellesu ocijenio jasnom porukom Zagrebu.

„To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Europskog suda za ljudska prava. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini nije prihvatljiv za EU“, istaknuo je uzurpator Komšić.

Još jedan bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da je odbačena ideja Hrvatske da se u rezoluciju Europskog parlamenta uvede ‘retorika etničkih podjela’.

„Nakon odbijanja NATO-a na proteklom summitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi se službeni ni Zagreb trebao dobro zamisliti i početi mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini. Svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja Bosni i Hercegovini završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske“, rekao je Džaferović.

Ponovio je da BiH treba reformirati svoj Ustav i izborno zakonodavstvo na temelju presuda Europskog suda za ljudska prava i preporuka Europske komisije, kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje, prenosi Hina.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)