Cikotić ponovno otvorio tešku krizu u sigurnosnim strukturama BiH, od državnih policija nastoji napraviti sultanat

Vrijeme:5 min, 42 sec

 

 

Nakon sinoć objavljenog teksta pod naslovom “HMS OTKRIVA Cikotić eliminira kandidate hrvatske i srpske nacionalnosti koji su mu dostavljeni na prosljeđivanje Vijeću ministara” Hrvatski Medijski Servis došao u posjed službenog akta koji teško kompromitira Selmu Cikotića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dakle, dopis koji je ravnatelj Granične policije BiH, Zoran Galić, adresirao na ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića te na predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju te njegovog zamjenika Vjekoslava Bevandu, potvrđuje da ovaj kompromitiran “sexy” ministar ne preže ni od činjenja kaznenog djela koje bi se moglo okarakterizirati kao trgovanje utjecajem” u cilju ovladavanja Odborom za žalbe policijskih službenika koje, u konačnici odlučuje o svim pravima policijskih službenika, stegovnim ali i stjecanja činova i kompletnog strukturiranja državnih policijskih agencija.

Galić piše da po Zakonu o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine svako policijsko tijelo BiH koje ima status upravne organizacije predlaže ministru sigurnosti BiH po dva policijska službenika za članove Odbora za žalbe policijskih službenika, a koje ministar sigurnosti predlaže Vijeću ministara BiH na Izbor, odnosno imenovanje.

– Sve tri policijske agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavile su po dvojicu kandidata ministru sigurnosti BiH, očekujući da će se postupiti sukladno mjerodavnom zakonu te imena i podaci o svim predloženim kandidatima proslijediti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na konačan izbori, imenovanje, kako je zakonska obveza, piše Galić.

Međutim, kako dalje stoji u dopisu, dana 16.4.2021.god. na službenoj internetskoj platformi “ekonsultacije.gov.ba” Ministarstvo sigurnosti BiH postavlja nacrt Odluke o imenovanju članova Odbora za žalbe policijskih službenika u kome se navode podaci o dva kandidata predložena iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela, ali i imena samo po jednog kandidata predloženih iz Granične policije Bosne i Hercegovine i Državne agencije za Istrage i zaštitu.

– Dakle dvojica policijskih službenika predloženi od strane svojih policijskih agencija, jedan Granične policije BIH (Svevlad Hofman) i drugi Iz Državne agencije za istrage i zaštitu Ljubiša Pandurević – obojica u činu Glavnog inspektora i diplomirani pravnici iz nama nepoznatih razloga od strane Ministarstva sigurnosti BiH neopravdano i zakonski neutemeljeno eliminirani su ovim iz daljnje procedure imenovanja za članove Odbora za žalbe policijskih službenika, navodi Galić.

 

Dopis ravnatelja Granične policije BiH, Zorana Galića, ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, predsjedatelju Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiji i zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslavu Bevandi

 

Također, Galić drži da su ovim postupkom prekoračene ovlasti predlagača, odnosno ministra Cikotića, definirane Zakonom o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH u spomenutom postupku imenovanja članova Odbora za žalbe policijskih službenika.

U pismu se dodaje da je neobjašnjivo da je kandidat Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela Samir Mirvić, koji je po struci profesor tjelesnog odgoja, dobio prednost nad kandidatom Granične policije BiH koji je diplomirani pravnik s dugogodišnjim iskustvom rada u Odboru za žalbe.

Također, Galić podsjeća da je Odbor za žalbe policijskih službenika de facto i de iure drugostupanjsko žalbeno tijelo u složenim postupcima.

– Dakle, cijenimo da policijski službenici uposleni u policijskim agencijama na razini Bosne i Hercegovine imaju pravo da njihovim žalbama rješavaju pravno obrazovani kadrovi a ne osobe koje, uz dužno poštovanje, radi svoje pravne neukosti to jednostavno nisu u stanju, a također držimo da bi isto stajalište radi digniteta državnih institucija moralo biti i obveza tijela koje formira Odbor za žalbe policijskih službenika kao i onih koji u proceduri imenovanja participiraju, stoji u pismu adresiranom na Cikotića, Bevandu i Tegeltiju.

Ravnatelj Granične policije podsjeća da je činjenica da je mjerodavnim zakonom dopuštena mogućnost da dva od ukupno sedam članova ne moraju biti diplomirani pravnici. -Ali, u situaciji kada na listi predloženih kandidata imamo diplomirane pravnike, normalno i logično bi bilo da ti kandidati imaju prednost u odnosu na kandidate koji ne posjeduju visoko pravno obrazovanje, navodi se.

Galić posebno problematizira predlaganje Zorana Savića koji je načelnik za profesionalne standarde Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH.

 

Dopis ravnatelja Granične policije BiH, Zorana Galića, ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, predsjedatelju Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiji i zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslavu Bevandi

 

– Također, držimo da je predlaganje drugog kandidata iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela gosp, Zorana Savića izuzetno prijeporno s obzirom na to da se radi policijskom službeniku koji je ,”Načelnik za profesionalne standarde”. Galić smatra da se radi se o službenoj osobi koja rukovodi radom unutarnje kontrole i po prirodi posla potpisuje Zahtjeve za pokretanje stegovnih postupaka, koji se u konačnici rješavaju upravo u Odboru kome bi on trebao donositi rješenja. Ravnatelj Granične policije BiH drži da takvo nešto, dakako, inkompatibilno sa stajališta neovisnosti i nepristranosti koje bi članovi Odbora neizostavno morali posjedovati, navodi se u pismu.

Na koncu, slijedeći dosadašnju pravnu praksu u proceduri imenovanja članova Odbora za Žalbe policijskih službenika Galić ukazuje i na zanemarivanja činjenice da je Granična policija Bosne i Hercegovina najveća i, po broju uposlenih policijskih službenika najbrojnija policijska agencija na razini BiH te da je po tom osnovu uvijek imala dva predstavnika u Odboru i da je ovo prvi put da dva policijska službenika dolaze iz najmanje državne policijske agencije.

Galić nadalje pojašnjava da je GP BiH postupila po zakonu i nominirala dva kandidata u Odbor za žalbe policijskih službenika. Nakon toga je ministar Cikotić, kako kaže ravnatelj GP BiH, postupio nezakonito i iz daljnje procedure eliminirao predstavnika Granične policije BiH. “Obratio nam se i drugi nominirani kandidat Veljko Lazić koji je zamolio da se iz ove očito kontaminirane procedure povuče, a čemu mu je iz svih naprijed navedenih razloga udovoljeno”, piše Galić.

Ravnatelj Granične policije BiH u pismu zaključuje da uslijed ovih okolnosti jedini kandidat Granične policije BiH za člana Odbora za žalbe policijskih službenika ostaje Glavni inspektor GP BIH Svevlad Hoffmann, ujedno diplomirani pravnik.

 

Dopis ravnatelja Granične policije BiH, Zorana Galića, ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, predsjedatelju Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiji i zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslavu Bevandi

 

Dakle, usprkos činjenici da je službenim putem od strane Granične upozoren na nezakonito postupanje kada je samovoljno eliminirao predložene kandidate iz SIPA-e i Granične policije BiH, Cikotić je upozorenje zanemario i ostao dosljedan u nakani da u Odbor instalira sebi pogodne i lojalne – djelom nestručne kadrove.

Podsjećamo, jučer je HMS objavio da Cikotić drastično krši zakonske odredbe i samovlasno vrši selekciju pristiglih prijedloga ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu Darka Ćuluma i prijedloga ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića, tako da eliminira kandidate odnosno policijske službenike srpske i hrvatske nacionalnosti koji su mu dostavljeni na prosljeđivanje Vijeću ministara BiH.

Također, objavili smo da je Cikotić, prekoračivši svoje službene ovlasti, u cilju ovladavanja izravno Odborom za žalbe policijskih službenika a neizravno Graničnom policijom i SIPA-om, uz obilato kršenje zakona eliminirao one kandidate za koje je znao da jednostavno ne mogu potpasti pod njegov političko-nacionalni utjecaj.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)