Slovački parlament usvojio rezoluciju protiv Matićevog izvješća koji pobačaj želi učiniti ‘ljudskim pravom’

0

 

 

Slovački parlament usvojio rezoluciju protiv Matićevog izvješća koji pobačaj želi učiniti ‘ljudskim pravom’

Slovački parlament usvojio je u četvrtak (17. lipnja) rezoluciju kojom se odbacuje izvješće Europskog parlamenta o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU, koje je iznio hrvatski Matic11europarlamentarac Predrag Matić, inzistirajući na tome da seksualno i reproduktivno zdravlje treba biti u nadležnosti država članica.

Ukupno 74 zastupnika od 117 glasalo je za rezoluciju u kojoj se Europski parlament i parlamenti svih država članica izvještavaju o tome kako su “pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država – članica EU”.

Slovačka zastupnica Anna Záborska (Slovačka kršćanska unija), koja je i sama bivša europarlamentarka, inicirala je rezoluciju i istaknula kako je Matićevo izvješće “štetno ne samo za kršćane i istomišljenike u Europi, već i za sam Uniju posebno za europsku demokraciju i vladavina prava”.

Rezolucija je donesena uz podršku slovačkih zastupnika iz gotovo svih političkih frakcija u parlamentu. U rezoluciji se još navodi kako Matićevo izvješće krši načelo supsidijarnosti i prekoračuje nadležnosti EU-a, zbog čega su i poslali otvoreno pismo predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju.

Podsjetimo, izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU donio je Odbor parlamenta EU za ženska prava i ravnopravnost spolova kojeg vodi Predrag Matić 11. svibnja. U Europskom parlamentu, na plenarnom zasjedanju 23. lipnja, glasovat će se o izvješću čiji je cilj učiniti takozvano “seksualno i reproduktivno zdravlje i prava” ljudskim pravom. Po izvješću pobačaj bi trebao biti besplatan, a LGBT nastava obvezna. Također, Matićev izvještaj ide u još jednu krajnost te se navodi da demokracije ne može biti bez pobačaja, zbog čega zahtijeva:

-ukidanje slobode savjesti liječnika, medicinskih sestara itd.

-ukidanje slobode savjesti za učitelje

-besplatni pobačaj kao ljudsko pravo

-uklanjanje svih zakonskih prepreka SRHR-u

-borbu protiv svih organizacija koje vode kampanju protiv pobačaja tj. organizacija za zaštitu života i obitelji

– ogromno financiranje ove propagande od strane država članica

– da države članice kupuju još više cjepiva protiv koronavirusa u organizaciji EU

Izvještaj je moguće pronaći na stranicama Europskog parlamenta.

Pro-life organizacije traže reakciju – ljudskim se pravima manipulira ideološki

Tekst će se naći na dnevnom redu plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta nakon što je odobren u spomenutom Odboru s 27 glasova “za”, 6 glasova “protiv” i 1 suzdržanim.

Među argumentima članova Odbora koji su se usprotivili bile su ideje da “pobačaj tretira kao navodno ljudsko pravo koje ne postoji u međunarodnom pravu” i da “govori protiv prigovora savjesti od strane zdravstvenih radnika”. Ova opozicija podnijela je čak 154 amandmana na izvještaj, rekavši da su “ljudska prava – koja su univerzalna i nepromjenjiva – podvrgnuta ideološkoj manipulaciji, s međunarodnim utjecajem koji podriva suverenitet nacija i utječe na njihove zakone”.

U međuvremenu, pro-life organizacije koje su pročitale Matićevo izvješće rekle su da reciklira ideje poznate kao Estrela izvješće, koje je Europski parlament odbacio još 2013. godine.

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara