Dalić: Svi su nas prekrižili i otpisali. Dragi Bog nam je dao još jednu šansu

Vrijeme:7 min, 1 sec

 

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao remi s Češkom, govorio o promjenama u momčadi i načinu na koji je slaže te o očekivanjima pred posljednji susret u grupnoj fazi.

Hrvatska reprezentacija je u dosadašnje dvije utakmice na Europskom prvenstvu upisala jedan poraz (Engleska 0:1) i jedan remi (Češka 1:1) te se nalazi na trećem mjestu skupine D s osvojenim bodom. Tri više imaju Češka i Engleska, a jedan bod, kao i Hrvatska, upisala je Škotska protiv koje će Hrvatska u direktnom okršaju u utorak odlučivati o prolasku skupine i plasmanu u osminu finala natjecanja, piše Index.hr.

”Naravno da nisam ni sretan ni zadovoljan, ne osjećam se ugodno. Hrvatska nije onakva kakvu sam zamišljao i htio. Ne igramo dobro, ali dobili smo zadnju šansu da u posljednjoj utakmici to popravimo i plasiramo se dalje. Svjestan sam da ovo nije dobro”, započeo je Dalić konferenciju za medije.

Zašto Hrvatska ne izgleda kao momčad?

”Neću tražiti krivca i alibi u nekom drugom. To je moj posao. Neću tražiti niti razlog zašto to nije tako. Ne izgledamo kako bismo trebali, nismo kompaktni, posebice prvo poluvrijeme jučer. Loše smo ušli u utakmicu. Sedmorica ili osmorica su na pripreme došli ozlijeđeni ili nespremni. U prvom poluvremenu protiv Češke smo bili slabiji, ali suparnik koji je izgledao bolje od nas nam nije stvorio šansu. Jedanaesterac nije postojao, a Češkoj koja je bila tim se to vratilo. Nama kroz zicer nije.”

Na koje mjesto biste svrstali Hrvatsku u kontekstu svih reprezentacija koje su na Euru?

”Tamo gdje jesmo, u borbi za proći među 16. Ovo nije Hrvatska koja ohrabruje, nismo na nivou, ali imamo šansu da se popravimo i da pobjedom izborimo prolazak. Nemamo puno toga za što se možemo uhvatiti.”

Biste li nešto napravili drugačije? Kakve opcije Hrvatska još ima?

”Imao sam drugačiju viziju, ali radeći analizu treninga tražili smo najbolja rješenja u hodu. Tako smo pokušavali stvarati priču. Nismo slagali situaciju nikako drugačije nego na temelju viđenog na treningu. Predstoje nam tri dana da osvježimo ekipu da bude energičnija i brža da se suprotstavi motiviranoj Škotskoj. Nismo radili kombinacije bez ideje, već smo izvlačili iz najboljeg što se događalo na treningu.”

”Drugo je poluvrijeme bilo bolje od prvog. Zaključili smo da su na bokovima otvoreniji. Htjeli smo s Brekalom iskoristiti prazan prostor, a na njihovom lijevom boku htjeli dobiti Perišića da napravi višak kao naš najbrži i najprodorniji igrač. Potom da se Brekalo i Kramarić ubacuju između linija. To smo napravili jednom i imali smo zicer. Htjeli smo više takvih situacija. Poslije smo išli u bespotreban presing, a u drugom smo dijelu bili organiziraniji i to nam treba biti putokaz.”
Fizička pripremljenost igrača?

”Jučer je protivnik trčao više od nas, i to dosta. To pokazuju rezultati. Ono što sam govorio u Rusiji, govorim i sad. Rezultat je ono što stvara atmosferu, a mi ga nemamo. Nedostaje nam. Stalno smo u minusu, ne možemo ući u normalan ritam. Što se pripremljenosti tiče, spomenuo sam one koji su došli s problemima. Ne možemo tu puno napraviti, možemo psihološki podići igrače.”

Lovren kao izvođač slobodnih udaraca?

”Lovrena su slobodni udarci išli na treninzima i rekao je da se dobro osjeća i da može pogoditi. Luka Modrić mu je to prepustio. Nema rezona da stoper puca slobodnjake, ali Luka mu je popustio zbog treninga dan ranije.”

Kako vidite Škotsku i hoće li Borna Barišić dobio priliku?

”Škotska je trebala bolje proći protiv Češke, imala je nekoliko prilika, a primila golove kakve je primila. I protiv Engleske je bila dobra. Ima kvalitetu, a i njoj pobjeda znači prolazak u drugi krug. Bit će teško. Škotska ima centarfora koji gazi i ide na skok, nekoliko igrača koji mogu prijetiti. Borna je na treningu, vidjet ćemo koliko je dobro da nakon sedam-osam dana bez treniranja uđe u utakmicu.”

Je li Vam sad teže nego kad ste preuzimali reprezentaciju?

”Cijela moja karijera i cijeli moj život je borba. Ne bježim od odgovornosti. Pun sam snage, a i sad sam dečkima rekao da vjerujem. Vjerujem da imamo snage, hrabrosti, odgovornosti, ponosa i inata da u utorak pobijedimo. Svi su nas prekrižili, to nam mora biti motiv da okrenemo situaciju u svoju korist. Razumijem napad i kritike, ne bježim od toga, ali reprezentacija zaslužuje podršku zbog svega što smo napravili prije i zbog šanse koju nam je dragi bog dao.”

Kalkulacije?

”Nikad ne kalkuliramo. Cilj je proći grupu i sve bih dao da to napravimo, da sami sebi dokažemo da vrijedimo. Nakon SP-a smo ušli u proces kvalifikacija za Euru koju smo prošli glatko u najtežoj skupini. Izgubili smo tek sedam bodova, nije bilo loše. Prva Liga nacija, do zadnjih 10 minuta smo imali Final Four. U drugoj je bilo slabije, ali smo u Zagrebu bili bolji od Francuza u porazu. Moramo si dokazati da možemo i iskupiti se u utorak. Za to moramo uložiti puno veći napor i ne dozvoliti da protivnik trči više od nas.”

Koliko promjena možemo očekivati protiv Škotske? Je li Brozovićeva forma tako loša da ga se ostavi na klupi, je li to bila dobra odluka?

”Morat ćemo napraviti dvije ili tri promjene, pronaći energičnije i svježe igrače koji će donijeti agresivnost i trku. Ne mijenjam ja jer bih htio, već zato što tražim najbolje. Kad smo izostavili Brozovića, htjeli smo pojačati napad jer nam je to nedostajalo. To je bio razlog za zamjenu te opcije. Željeli smo Kramarića iza špice, iza Rebića, da ulazi u šanse i zabije gol. Sigurno se Brozović vraća u ekipu. Uvođenjem ofanzivnog igrača smo malo dobili i puno izgubili.”

Jeste li gledali utakmicu Engleske i Škotske?

”Sad ću, po svemu što sam čuo, Škoti su igrali dobro. Igraju s tri stopera, jaki su na lijevoj strani, preskaču igru i bore se.”

Spominje se Dalićev odlazak u Fenerbahče.

”Ne zanima me to, nema kontakta. Usredotočen sam na Euro i Hrvatsku.”

Zašto Nikola Vlašić ne igra i hoće li igrati protiv Škotske?

”Došao je na pripreme bez utakmice u posljednjih mjesec dana u svom klubu, iz ozljede koljena. Zbog toga je propustio neke stvarne početke pripreme pa smo ga koristili kao igrača s klupe. Bio je jedan od naših najboljih igrača u kvalifikacijama, možda i najbolji. Odgovara mu pozicija iza špice, nije izgubio status. Imao je problem do neki dan, žalio se na aduktor desne noge. Voli davati maksimum, ali mora se štedjeti zbog toga.”

Zašto je Budimir klupi?

”Bio je na klupi dosad kao treća špica, dao sam šansu drugim igračima zbog drugačijeg načina igre. Nismo toliko preskakali igru, Bruno Petković je tu dominantniji, ali htjeli smo nešto drugo. Nedostajalo je okomitosti, zato sam stavio Rebića. Petković je ušao korektno i imao zicera koji zabija. Obično odgodi i ostavi si prostor, ovaj put to nije napravio. Slažem kako vidim. Gledam što igrači rade, tako se ponašam. Tražim ono što je najbolje. Pokušavam iščupati situaciju. Nemamo standardnost. U Rusiji su svi mogli nabrojati sastav, a sad to nemamo. Puno vrtimo.”

Što je s Ivanušecom?

”Postao je ozbiljna opcija na treningu. Svima nam je pokazao da ima kvalitetu i da može. Nije mu bilo lako ući u utakmicu kad Hrvatska gubi, ali nije odigrao ništa slabije od standardnih. Pokazao je trku, tehniku, nekad je bio malo impresioniran, ali nismo ga stavili slučajno. Bilo mi je žao što ga nismo koristili u Engleskoj. Zbog rada je zasluženo ušao u drugom poluvremenu.”

Jesmo li fizički adekvatno pripremljeni za Euro?

”Malo smo hendikepirani jer smo došli s ozlijeđenih sedam, osam igrača koji nisu došli u punoj moći. Ni Kovačić nije igrao zbog ozljede, Vlašić, Lovren, Vrsaljko… Ima puno razloga, ali neću ih tražiti. Razlog sam ja.”

Ima li za više Dinamovih igrača mjesta u prvoj momčadi?

”Ne gledam tko je iz kojeg kluba, već s treninga donijeti najbolje i tako složiti ekipu. To je moja vizija.”

Što se događa s Modrićem i hoće li biti spreman za Škotsku?

”Luka se puno potrošio jer su on i Kovačić puno puta ostali sami. Nije mu bilo lako, imao je zahtjevnih zadataka i nije imao pomoć s Kovačićem. Bio je igrač utakmice, spreman je i s njim nema problema.”

Sudac je kraj utakmice odsvirao prije nego je trebao.

”Ne komentiram suđenje i ne bavim se time. Zakinuti smo za jedanaesterac jer Lovren nije kriv, a sudac je rekao da je igrao neoprezno. I to sviranje kraja. Ali, nije sudac razlog zašto nismo pobijedili”, zaključio je Dalić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)