SPOMEN NA EMANCIPACIJU ROBOVA: U SAD-u proglasili novi državni praznik

0

Novi savezni praznik u SAD-u bit će 19. lipnja u spomen na emancipaciju posljednjih robova u Teksasu 1865. godine. Taj je dan već bio praznik u nekim američkim državama.

Kongres je definitivno usvojio zakonski prjedlog o novom državnom prazniku s 415 glasova za i samo 14 protiv, uz podršku demokratskog i republikanskog čelnika, dok je dan ranije jednoglasno odobren u Senatu.

– Ovaj dan predstavlja slobodu. Mi smo danas ovdje, slobodni glasovati za 19. lipanj kao nacionalni dan neovisnosti, savezni praznik Amerike – rekla je demokratkinja Zastupničkog doma Sheila Jackson Lee, jedna od parlamentaraca koji su donijeli prijedlog zakona za proslavu 14. lipnja.

Predsjednik Joe Biden sada mora donijeti ovaj zakon, ali njegova podrška je jasna.

Predsjednik Abraham Lincoln robove je oslobodio ropstva, potpisavši Proglas o emancipaciji 1. siječnja 1863. godine, ali tijekom američkog građanskog rata (1861-1865.) ropstvo je još trajalo u državama Konfederacije.

General Konfederacije Robert Lee potpisao je predaju 9. travnja 1865, ali je trebalo je više od dva mjeseca da vijesti stignu do malog teksaškog gradića Galveston 19. lipnja.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara