Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet protiv Tomaševića

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Hrvatsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, potvrdila je u utorak navečer predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Novaković je za Hinu kratko pojasnila da je otvoren predmet protiv gradonačelnika Tomaševića “zbog moguće povrede članka 15. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri u Zagrebačkom holdingu”.

Prema članku 15.: “Članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave”.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ranije je utorak novinarima rekao da imenovanjem nove uprave i nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga izravno, a ne javnim natječajem, nije prekršeno predizborno obećanje, nego je to bilo najodgovornije rješenje u zatečenoj situaciji.

“U situaciji gdje vas zatekne izvješće koje je bilo nedavno objavljeno s 305 milijuna kuna gubitaka smo imali dvije opcije – ostaviti staru upravu koja očito nije stavila stvar pod kontrolu ili razriješiti staru upravu i ostaviti Zagrebački holding bez uprave, nekoliko mjeseci koliko bi trajao javni natječaj”, pojasnio je Tomašević.

Rekao je da su u takvoj situaciji odlučili da je najodgovornije rješenje imenovati novu upravu i nadzorni odbor “kako bi se odmah počeo uvoditi red”.

Skupština Zagrebačkoga holdinga u sastavu gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenica Danijela Dolenec i zamjenik Luka Korlaet u ponedjeljak je na sjednici razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovala Suzanu Brenko i članove odbora Ratka Bajakića i Damira Topića.

Imenovan je i djelomični sastav Uprave Zagrebačkog holdinga od dva člana – predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol.

Tomašević je istaknuo da je imenovan minimalan broj članova, a da će se javni natječaji raspisati za preostala tri člana Uprave i ostale članove NO-a.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)