Picula glasao protiv izvještaja o BiH: Izostavljen je koncept konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja

0

 

Tonino Picula, jedan od članova Izvještajne komisija za BiH, koja djeluje pod okriljem Odbora za vanjske poslove EU, glasao je protiv usvajanja izvještaja o stanju u BiH.

Picula je za Oslobođenje rekao kako je sasvim jasno zbog čega je glasao protiv usvajanja izvještaja. Kako navodi, u samom izvještaju se nigdje ne spominje princip i načelo legitimnog predstavljanja.

– Protiv ovog izvještaja, kao i prethodnog usvojenog 2019. godine, glasao sam jer tekst izostavlja bilo kakav spomen načela federalizma i supsidijarnosti, kao i refleksiju koncepta konstitutivnih naroda. Konkretno, tražio sam da se unese formulacija kako je u BiH “potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu u kojoj bi se jamčila jednakost i demokratska zastupljenost svih njenih konstitutivnih naroda i građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, u skladu s načelima izraženim u prethodnim rezolucijama“, rekao je Picula.

Kaže da će, bez obzira na ovakav izvještaj, nastaviti snažno podržavati europski put Bosne i Hercegovine.

– Napominjem kako su se načela jednakopravnosti, supsidijarnosti i federalizma nalazila u izvještajima od 2013. do 2018., a njihovo poštivanje smatram nužnim da bi BiH dovršila tranziciju u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu zajamčene jednakosti i jednakopravnosti. Bez obzira na ovakav izvještaj, nastavit ću snažno podržavati eurointegracijski put BiH. Međutim, kako bi pomogli BiH da napreduje na tom putu ne možemo ignorirati njeno ustavno uređenje (kao multietničke države) i politički realitet, zaključio je Picula u izjavi za Oslobođenje.

Od 70 članova, koliko broji Izvještajna komisija za BiH, njih 50 je glasalo za usvajanje izvještaja o stanju u BiH, dok je njih osam bilo protiv. Picula je jedan od osam članova koji je glasao protiv usvajanja, kao i njegove kolegice Željana Zovko i Sunčana Glavak.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara