ŠIKANIRANJE ZORICE JORGIĆ I GORDANE DRAGUTINOVIĆ MUTIĆ Na BHRT-u nazivanje Armije RBiH takozvanom se ne uklapa u uređivački koncept a kada se zagovara unitarna Bosna onda je to ok

Vrijeme:1 min, 18 sec

Novinarka i voditeljica BHRT-a Zorica Jorgić i urednica Informativnog programa BHT1 Gordana Dragutinović Mutić doživljavaju salve napada jer su u programu BHRT-a Armiju RBiH nazvala takozvanom. I umjesto da ih njihova medijska kuća uzme u zaštitu zbog slobode izvještavanja generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović pokrenuo je disciplinski postupak i suspendirao navedene novinarke, piše Hrvatski Medijski Servis.

U osuđivanju verbalnog delikta na BHRT-u su otišli korak dalje pa su nazivanje Armije RBiH takozvanom ocijenili kao netočnim i nedopustivim karakteriziranjem, te teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. Poručili su i kako neće, tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a.

Na BHRT-u su stidljivo osudili prijetnje Jorgić i Dragutinović-Mutić, a koje su ovih eksplodirale na društvenim mrežama.

I sve bi bilo u redu da je to aršin za sve, ali nije. Kada se Herceg-Bosna naziva takozvanom reakcije su vrlo slabe ili izostaju. Ili kada, pak, novinar BHRT-a Elvir Bucalo javno hvali one koji zagovaraju građansku Bosnu i Hercegovinu. Tu reakcije ne postoje i to nije kršenje uređivačkih smjernica BHRT-a. Dapače, možda je u skladu s njima.

I ovim potezom BHRT pokazuje da nije javni RTV servis svih nego samo nekih. Ovo je posebno osjetljivo pitanje za pluralne države kakva je BiH u kojim je svakom segmentu u demokratskim europskim državama dopušteno osnivanje javnih RTV servisa na materinskom jeziku. U BiH naravno to nije slučaj jer je bošnjački vitalni nacionalni interes da Hrvati ne mogu imati javni RTV servis na materinskom jeziku.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)