SVETAC DANA “Sveta Margareta Škotska”

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Škotska kraljica.

10.06.2021.

Danas slavimo svetu Margaretu, škotsku kraljicu. Današnja svetica rođena je u Mađarskoj oko 1045. godine. Otac joj je bio Edward Atheling, nasljednik engleskog prijestolja, koji je bio prognan u Ugarsku, dok joj je majka bila ugarska princeza Agata. Kada je Margareti bilo deset godina, obitelj se vratila u Englesku, ali ih je normansko osvajanje njihove domovine opet natjeralo u progonstvo. Otac joj je umro ranije, pa je njezina majka s djecom krenula na put u neizvjesno. Ukrcali su se na brod koji su oluje razbile o obale Škotske. Ondje su se i nastanili.

Kada je Margareti bilo dvadeset i pet godina, udali su je za škotskog kralja Malcolma. Svojom je vjerom snažno utjecala na suprugovu vladavinu. Povoljno je utjecala na njegovu naglu narav i poticala ga na čestit život. Svojim je primjerom cijelom dvoru pružala uzor kršćanskoga življenja. Kralj i kraljica skupa su molili i hranili gladne.

Osim što je bila uzorna supruga i majka, Margareta se jako trudila donijeti pravdu i olakšati život najsiromašnijim stanovnicima Škotske. Margaretin utjecaj osjetio se diljem Škotske. Umrla je 26. studenoga 1093., četiri dan nakon što su joj suprug i sin poginuli u bitci. Blagdan joj se u Škotskoj i slavi na taj dan. Svetom ju je proglasio papa Inocent IV. 1250. godine, a zaštitnicom Škotske proglašena je 1673.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)