PREDSJEDNIK HDZ BiH I HNS O ZLOČINU ARMIJE RBiH ZA KOJI NITKO NIJE ODGOVARAO

Vrijeme:1 min, 44 sec

ČOVIĆ: Nevina djeca ne smiju biti zaboravljena, počinitelji moraju biti privedeni pravdi i kažnjeni

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a oglasio se na svom Twitter profilu povodom 28. obljetnice nekažnjenog zločina bošnjačke Armije RBiH kada je granatom ispaljenom s položaja te vojske ubijeno osmero djece koja su se igrala na igralištu u Vitezu.

-Danas se spominjemo stravičnog ubojstva osmero nevine hrvatske djece u Vitezu, koja su poginula 10. lipnja 1993. godine kada je igralište na kojemu su se igrali zvjerski granatirano. Desetljećima kasnije, za ovaj nečovječan i brutalan zločin nitko nije odgovarao, napisao je Čović na Twitteru.

U povezanom tweetu Čović je napisao da počinitelji ovog svirepog zločina moraju biti privedeni k licu pravde.

-Nevini dječji životi položeni toga dana zadužili su nas da njihova imena nikada ne budu zaboravljena. Počinitelji moraju biti privedeni pravdi i kažnjeni – za spokoj nevinih duša, za suočavanje s poviješću i za upozorenje da se ovakav zločin u #BiH više nikada ne ponovi, stoji u Čovićevoj objavi na Twitteru.

Podsjetimo, na današnji dan, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti.

Njih je pogodila granata koja je došla s položaja tzv. Armije RBiH.

Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila dok je trajalo primirje HVO-a i Armije RBiH, nitko nije odgovarao.

Na mjesta zločina poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno.

Priča o viteškoj djeci prošle godine je dobila veću pozornost javnosti kada se po prvi put masovno obilježila godišnjica njihove smrti.

U mnogim gradovima i mjestima diljem BiH, Hrvatske, Europe, SAD-a… u 20 sati večeras će biti zapaljene svijeće i položene bijele ruže u spomen na stradanje ove djece.

U 18,00 sati na spomen obilježju Osmica bit će služena sveta misa za poginulu djecu.

Taj dan su poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori