Biden potpisao odluku o dodatnim sankcijama za dužnosnike zemalja zapadnog Balkana

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Predsjednik SAD Josef Biden potpisao je izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu, priopćila je Bijela kuća.

U priopćenju se navodi da se sankcije odnose i na one koji su sudionici u ovakvim postupcima ili su izravno ili neizravno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Bidenovim naređenjem “prošireni si određeni kriteriji, poput izazova kakve predstavlja korupcija, kao i ostala djela koja opstruiraju ključne institucije i međunarodne sporazume”.

“Korupcija nanosi štetu ekonomskom rastu, olakšava organizirani kriminal i potkopava povjerenje u demokratske procese. Ove snage otvaraju vrata našim strateškim protivnicima da potkopavaju demokraciju, koče napredak prema efikasnom i odgovornom upravljanju i sprečavaju da regija zapadnog Balkana postigne punu integraciju u transatlantske institucije”, navodi Bijela kuća.

U tekstu se napominje da takva djela predstavljaju “izuzetnu prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD”.

Bidenovim ukazom naglašava se trajna posvećenost SAD primjeni poslijeratnih sporazuma i radu institucija uspostavljenih nakon raspada bivše SFRJ, dodaje Bijela kuća.

Ovom odlukom “povećana je sposobnost” da se djeluje protiv onih koji opstruiraju ili ugrožavaju primjenu bilo kojeg sporazuma iz domena regionalne sigurnosti, mira, suradnje ili uzajamnog priznanja, kao i okvira mehanizma za odgovornost na zapadnom Balkanu.

Napomenuto je da u zemljopisnom smislu izraz Zapadni Balkan obuhvaća teritoriju bivše SFRJ i Albanije.

Bidenovom odlukom u SAD se blokira sva imovina ili interesi osoba koje su predmet sankcija, a američkim državljanima je zabranjena suradnja s takvim osobama. Sankcioniranima nije dozvoljen ulazak u SAD niti će moći dobiti američku vizu.

“Osiguravanje sigurnosti i političke stabilnosti zapadnog Balkana je konzistentno s posvećenošću Bidenove administracije razvoju ključnih američkih interesa iz oblasti nacionalne sigurnosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija”, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se dodaje da će Ministarstvo financija i State department “nastaviti osvježavati listu pojedinaca koji su predmet sankcija prema ovom naređenju”.

Na ranije objavljenoj američkoj tzv. “crnoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić, Aleksandar Karadžić, Milorad Dodik, Amir Zukić, Nikola Špirić…

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)