ČOVIĆ: Mostarski sporazum žurno provesti, otkloniti sve oblike diskriminacije

Vrijeme:1 min, 19 sec

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se susreo sam šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom. Razgovaralo se o reformi izbornog zakonodavstva.

Čović se poslije sastanka sa Sattlerom oglasio na Twitteru napisavši kako je sastanak bio izvrstan.

“Raspravljali smo o dijalogu, napretku i reformama. Kao neizborna godina, 2021. se mora u potpunosti iskoristiti za prevladavanje i uklanjanje svih oblika diskriminacije”, napisao je Čović na svom Twitteru.

Dodao je i da se Mostarski sporazum mora žurno provesti.

 

 

Podsjećamo, 17. lipnja navršit će se godina dana od potpisivanja Mostarskog sporazuma kojega su potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Potpisnici su se, uz predstavnike međunarodne zajednice kao svjedoke, obavezali izmijeniti Izborni zakon BiH, piše HMS:

Prvi dio Mostarskog sporazuma je proveden, dok njegov drugi dio još uvijek nije implementiran.

Proveden je dio sporazuma kojim je obuhvaćen usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Također, potpisan je Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona Bosne i Hercegovine, gdje su se stranke obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Zbog blokada i odugovlačenja od strane vodeće bošnjačke stranke SDA i njenih bošnjačkih partner, ovaj sporazum još nije implementiran.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori