Mjere na granicama RH ipak nisu popuštene, evo kad bi moglo doći do toga

Vrijeme:3 min, 27 sec

Iako smo i na našem portalu, pozivajući se na neslužbene izvore, najavljivali kako bi Republika Hrvatska od 1. lipnja mogla popustiti, odnosno ukinuti mjere za hrvatske državljane s prebivalištem izvan RH, do toga ipak još nije došlo. Postojeće mjere produžene su do 15. lipnja.

Večernji list BiH piše kako je posve pouzdano da će Hrvatska do polovine lipnja, do kraja olakšati uvjete za ulazak državljana drugih zemalja, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu, a posebne olakšice mogli bi imati svi oni koji posjeduju hrvatske osobne dokumente, dok istodobno BiH drži zatvorena vrata strancima zbog ucjena s ukidanjem viza državljanima Saudijske Arabije.

Kako se doznaje od izvora bliskog MUP-u i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, ne isključuje se mogućnost da će se za hrvatske državljane posve ukinuti potreba posjedovanja bilo kakvih testova ili potvrda kako bi u predstojećem razdoblju prešli državnu granicu, piše Večernjak.

Samo PCR test

Uz to, svim drugim strancima olakšat će se ulazak u zemlju uoči turističke sezone uz posjedovanje negativnog PCR testa, antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili o preboljenom COVID-u. Takva je odluka posve racionalna s obzirom na to da pada broj novozaraženih koronavirusom, a s druge strane, od turističke sezone očekuje se da popravi financijsku sliku države.

U BiH pak posve druga slika. Umjesto otvaranja granica, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, kojoj su očito najvažnije veze sa Saudijskom Arabijom, a puno manje turisti iz ostatka svijeta, ali i bh. dijaspora, blokirala je olakšavanje uvjeta za ulazak stranaca kako su tražili iz Udruge turističkih radnika i hotelijera iz Međugorja.

Ona je na jučerašnjoj sjednici s ministrom obrane Sifetom Podžićem glasovala protiv olakšavanja uvjeta za ulazak turista i bh. dijaspore s priznavanjem antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenom COVID-u, čime se nastavlja činiti golema šteta bh. turizmu.

Ova odluka nije prošla na sjednici Vijeća ministara iako su je svi drugi ministri iz reda HDZ-a BiH i SNSD-a, uključujući čak i SDA-ovca Selmu Cikotića, podržali.

– Ministar sigurnosti bio je na sjednici i on je glasovao za odluku. On je za ovu sjednicu usuglasio odluku onako kako smo mi to na prošloj sjednici tražili i digao je ruku za odluku koju je formalno i predložio. Što je, naravno, bilo i logično – rekla je za Večernjak ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Ona kaže kako povezivanje ulaska stranaca i ukidanje viza nisu iste stvari.

– Sve zemlje u okružju, ali i svijetu donose odluke o lakšem prelasku granice. Tamo se, naime, priznaju i druge potvrde nego što je do sada bio slučaj. No, ovdje u BiH radi se o jednoj posve drugoj situaciji. Ovdje se radi o ukidanju viza za državljane samo jedne zemlje, a to je Saudijska Arabija. Ne možemo vezati turizam samo za Saudijsku Arabiju jer u Bosnu i Hercegovinu dolaze turisti iz cijeloga svijeta – rekla je ministrica.

Ministar pravosuđa Josip Grubeša istaknuo je kako hrvatski ministri nisu podržali odluku oko Saudijske Arabije zbog stava Europske unije.

– Komisija je izrazila zabrinutost i u pogledu viza. Jasno je da su nam turisti dobrodošli i da imamo turistički sektor s ogromnim problemima. Mi smo u komunikaciji sa svim turističkim djelatnicima, ali moramo imati sigurnosne pretpostavke prema svima koji dolaze u BiH – rekao je Grubeša.

Iz Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini u izjavi za Večernjak pozvali su na donošenje odluka kojima bi se olakšao dolazak turista, navodeći kako su do sada BiH pomogli s osam milijuna eura. Pri tome su neizravno potvrdili navode ministra Grubeše oko toga da se ne slažu s ukidanjem viznog režima Saudijskoj Arabiji.

Upozorenje iz EU-a

– Kao zemlja koja je uputila zahtjev za članstvo u EU, BiH je izrazila namjeru postupno usklađivati svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Europske unije. Kao što su bh. vlasti upoznate, ovo uključuje usklađivanje i vizne politike da bi se osiguralo kvalitetno upravljanje u oblastima migracija i sigurnosti, a koje ima jasne koristi za građane u BiH – navodi se u odgovoru iz Ureda EU-a.

Ministrica Gudeljević izrazila je ipak očekivanje kako će prevladati razum i da će se odluka o ulasku stranaca u BiH uskoro opet naći na sjednici Vijeća ministara i biti prihvaćena na radost turističkih djelatnika.

 

hms.ba/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)