Njemački sinodalni put je „egzotična ideja“ strana Crkvi koja je preživjela komunizam

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić 6. svibnja dao je intervju njemačkoj inicijativi “Maria 1.0”, u kojemu se dotaknuo tema važnih za aktualnu situaciju Crkve u Njemačkoj.

Kardinal je tako, kako piše CNA, upitan jesu li katolici u njegovoj – Vrhbosanskoj nadbiskupiji angažirani glede pitanja poput ređenja žena i ukidanja svećeničkoga celibata. Odgovorio je kako su „egzotične ideje“ Sinodalnog puta u Njemačkoj strane Crkvi koja je preživjela komunizam. „Crkva koja je bila na udaru izazova komunizma nema tako egzotične ideje. Zaista, takvi stavovi vrijeđaju i zapanjuju naše vjernike. Ne možemo razumjeti Crkvu u kojoj je žrtva strana riječ i postoji Isus bez križa. Može se raspravljati o bilo kojoj temi, ali utemeljeno na Evanđelju, a ne na sekularizmu i relativizmu. Vjerska samovolja u životu Crkve učinila se domaćom, ali moramo se vratiti izvornom Evanđelju“, kazao je 75-godišnji kard. Puljić koji kao vrhbosanski nadbiskup djeluje od 1991., a budući da je 1945. rođen u Banjoj Luci iskusio je obje vladavine komunizma i žestok slom bivše Jugoslavije, prenosi nedjelja.ba.

Samo Duh Sveti

Iz Maria 1.0 nadbiskupa Puljića pitali su koji bi savjet dao njemačkim biskupima s obzirom na zabrinutost kako bi Sinodalni put mogao voditi raskolu u Crkvi. „Preostaje mi jedino moliti Duha Svetoga da svakoga od njih – pojedinačno i zajedno prosvijetli, poglavito one koji vode Crkvu u Njemačkoj. Neka Božansko bude na prvom mjestu. Ne bih se pretvarao da sam sudac, ali ne mogu prihvatiti takve stavove“, odgovorio je.

CNA-ov njemački reporter primijetio je kako je kard. Puljić među rastućim brojem biskupa izvan Njemačke koji alarmiraju na njezin Sinodalni put i drugačiji razvoj Crkve u Njemačkoj.

Među njima su i: australijski kardinal George Pell; Talijan kard. Camillo Ruini; nadbiskup San Franciska mons. Salvatore Cordileone; nadbiskup Denvera mons. Samuel Aquila; biskup Portsmoutha u Engleskoj mons. Philip Egan, kao i biskup San Sebastiána u Španjolskoj mons. José Ignacio Munilla Aguirre.

Sinodalni put kontroverzni je proces u kojemu njemački biskupi i laici raspravljaju o četiri glavne teme: 1) način na koji se vrši vlast u Crkvi; 2) seksualni moral; 3) svećenički celibat i 4) ređenje žena.

Njemački biskupi u početku su kazali kako će postupak završiti serijom „obvezujućih“ glasova – pobuđujući zabrinutost Vatikana da bi rezolucije mogle osporiti crkveno učenje i disciplinu. Vatikan je na to reagirao pismom biskupima izjavljujući da planovi „nisu ekleziološki valjani“.

Ipak, nakon „natezanja“ između Biskupske konferencije Njemačke i Vatikana, Sinodalni put je započeo 1. prosinca 2019., a očekuje se kako bi mogao završiti u veljači 2022.

Jasan stav

Njemački katolici su 10. svibnja održali Dan prosvjeda protiv note Kongregacije za nauk vjere iz ožujka, da Crkva nema moć blagoslivljati istospolne zajednice. Tako su svećenici i pastoralni djelatnici „prkosili“ Vatikanu provodeći ceremonije pseudo-blagoslova kojima su nazočili istospolni parovi.

Na tragu intervencije iz Vatikana, nekoliko njemačkih biskupa izrazilo je potporu za blagoslivljanje istospolnih sjedinjenja, dok su na crkvama izvješene LGBT zastave, te je grupa od više od 200 profesora teologije potpisala izjavu u kojoj se kritizira Svetu Stolicu.

Stoga su na kraju iz Maria 1.0 kardinala Puljića upitali što misli, kako će papa Franjo odgovoriti Crkvi u Njemačkoj. „Ne mogu ni predvidjeti ni utjecati na to što će Papa učiniti. Ukoliko bi tražio moje mišljenje, jasno bih mu iznio stav patničke Crkve“, rekao je vrhbosanski kardinal.

Spomenimo još kako je inicijativa Maria 1.0 pokrenuta 2019. kao odgovor na formiranje grupe koja sebe naziva Maria 2.0, a koja organizira kampanje za žene svećenice i „štrajkove crkava“.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)