Chelsea je prvak Europe! Kovačić je konačno upisao nastup u finalu i osvojio četvrtu Ligu prvaka!

Vrijeme:2 min, 24 sec

U engleskom finalu Chelsea je s minimalnih 1:0 slavio protiv Cityja.

Chelsea je po drugi put u svojoj povijesti prvak Europe. Londonska momčad je osvojila Ligu prvaka pobijedivši u Portu pred 15 tisuća gledatelja Manchester City 1:0. Strijelac gola vrijednog naslova prvaka Europe bio je Kai Havertz u 42. minuti.

Chelseaju je ovo treći put da je igrao u finalu Lige prvaka. Ima poraz od Uniteda 2008. nakon penala i pobjedu protiv Bayerna 2012., također nakon izvođenja jedanaesteraca. Cityju je ovo bio prvi nastup u finalnoj utakmici.

Čudan eksperiment Guardiole

Pep Guardiola je utakmicu otvorio u neuobičajenoj formaciji bez klasičnog zadnjeg veznog. U Ligi prvaka je City tako počeo samo protiv Olympiacosa (3:0), a ne sjećamo se kad je posljednji put u Premiershipu igrao bez osigurača u vezi. Upravo zbog tog eksperimenta Guardiole Chelsea je prvo poluvrijeme odigrao fantastično, jer su igrači iz Londona jako dobro koristili činjenicu da City nije navikao igrati u toj formaciji.

Momčad Thomasa Tuchela od početka je znala što želi i znala je kako će napadati City. Kontre Chelseaja u prvih 45 minuta ovog finala bile su savršeno oružje.

Strašan početak finala

Počelo je pakleno s obje strane. Njemački dvojac u Chelseaju, Werner i Havertz, prvi je zaprijetio Edersonu. Zatim je na drugoj strani opasan bio Sterling.

U samo nekoliko minuta Timo Werner je promašio dvije sjajne šanse, dva zicera. Najprije je nakon dodavanja Mounta u 10. minuti promašio čitavu loptu, da bi tri minute kasnije iz odlične prilike s 12-13 metara slabo tukao u Edersona.

Igralo se s obje strane zaista dobro, tempo je bio strašan i prštalo je na sve strane. U 28 minuti je De Bruyne odlično dodao Fodenu, kojeg je Rudiger odličnom reakcijom u posljednji trenutak blokirao.

Majstorija Mounta i Havertza za naslov prvaka Europe

U 42. minuti je Chelsea zasluženo poveo. Večeras maestralni Mason Mount je nevjerojatnim pasom probio obranu Cityja i izbacio Kaija Havertza koji je izašao sam pred Edersona, zaobišao ga i zabio za 1:0. Nijemac je u Ligi prvaka odigrao 20 utakmica, a ovo mu je bio prvi gol.

City je u nastavku tražio izjednačenje, ali je u 58 minuti Guardiola doživio težak udarac. Nakon žestokog sudara glavama De Bruynea i Rudigera, nastradao je Belgijac koji zbog velike otekline nije mogao nastaviti utakmicu. Samo dvije minute kasnije City je tražio penal. Sterling je tukao, lopta je pogodila Jamesa u prsa u odbila mu se u ruku. Ipak, sudac nije promijenio mišljenje ni nakon VAR provjere.

U 73. minuti Havertz je idealno uposlio nakon još jedne super kontre Pulisica, ali mladi napadač koji je ušao umjesto Wernera promašuje čisti zicer. Do kraja je City stiskao. Ušli su u igru čisti napadači Gabriel Jesus i Sergio Aguero, ali Chelsea je sve izdržao i zasluženo je uzeo titulu.

Mateo Kovačić je ušao u igri za Chelsea u 79. minuti.

 

vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori