PETRISCH OČAJAN NAKON IZBORA SCHMIDTA: Ovo je zaista fijasko međunarodne zajednice

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Wolfgang Petritsch, bivši i ozloglašeni visoki predstavnik u BiH, kazao je kako je odluka Rusije da ne glasa za novog visokog predstavnika u BiH žalosna i očekivana. Upozorio je da se sada nalazimo “u eri novog hladnog rata između Rusije, Europe i SAD-a” i da se suradnja ne može očekivati. Kazao je i to da će Schmidt imati smanjen legitimitet, što je, najgore moguće rješenje.

“Suradnja se ne može očekivati kada je ukupna situacija takva kakva jeste. Ovo je definitivno najgori mogući ishod i gospodin Schmidt će doći na poziciju sa smanjenim legitimitetom. Pitam se hoće li Vijeće sigurnosti riješiti to pitanje jer je Rusija članica i ima svoju riječ”, rekao je Wolfgang Petritsch, prenosi N1.

“Najgore moguće rješenje”

Istaknuo je da su svi visoki predstavnici imali podršku Vijeća sigurnosti i na taj način je visoki predstavnik imao veći legitimitet da djeluje. To trenutno nije slučaj, upozorio je.

“To će otežati rad gospodina Schmidta. Ja nemam pojma kako naći izlaz iz ovakve situacije, to jeste problem. Nažalost, prijedlog koji sam ja dao prije nekoliko godina da OHR treba zatvoriti i da EU, SAD i zemlje trebaju stvoriti neku novu platformu da se osigura podršku BiH, nije prihvaćen. Sada imamo najgore moguće rješenje”, rekao je Petritsch.

“Potreban novi način podrške BiH”

Kazao je da je Paddy Ashdown bio posljednji koji je imao potpunu podršku. Naglasio je kako je ovo “politički problem gdje ne samo Njemačka, kao zemlja kandidat, već EU i SAD zaista ozbiljno trebaju razmisliti što uraditi.

“Predlažem da se pronađe novi način podrške BiH. Zamisliti da ni gospodin Vučić nije uspio uvjeriti Milorada Dodika da prestane s napadima na njemačkog kandidata. Ovo je zaista fijasko međunarodne zajednice. Već 25 godina idemo s istim institucijama. To nikada nije dalo rješenje u kriznoj situaciji. Zaista sam zabrinut”, rekao je Petritsch.

Kazao je kako je potrebno da zemlje koje podržavaju PIC trebaju održati konferenciju i ponuditi novu snažnu strategiju koja mora ponuditi pristupanje EU, uključiti strategiju borbe protiv korupcije i povratak međunarodnih sudaca i tužitelja u BiH.

“Glavni problem nije etnički. To je samo konstrukcija tih korumpiranih političara. Glavni problem BiH je ogromna korupcija. Mladi napuštaju zemlju. Moramo imati novu međunarodnu postavku sa SAD-om, EU i možda Ujedinjenim Kraljevstvom i svim zemljama poput Japana koji je u prošlosti dao veliku podršku”, rekao je Petritsch.

“Na narednim izborima završiti s korumpiranim političarima”

Na pitanje da li bi koristio bonske ovlasti da je sada Visoki predstavnik, kazao je da ih je koristio nakon rata i da su se tada morali koristiti. Ali, upozorio je, nakon 25 godina to nije sredstvo koje se koristi.

“Moramo privući BiH EU – ekonomski razvoj, borba protiv korupcije… Da na narednim izborima završite s korumpiranim političarima. Morate imati novu BiH koja će krenuti od nule u koju čete uključiti malade ljude kao pokretače snaga”, poručio je.

Zloglasni tiranin

Petritscha su bosanskohercegovački Hrvati upamtili po tom što je dao nalog za vojni napad i preuzimanje Hercegovačke banke, zbog čega su tisuće ljudi i njihovih tvrtki ostali bez novca, jer je Petritsch, bez ikakve zakonske osnove naložio blokadu računa klijenata banke, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Uz to Petritsch je nametnuo ustavne amandmane, kojima su širom otvorena vrata majorizaciji Hrvata u BiH, te samovoljno smijenio na desetine dužnosnika.

Upravo pod njegovim pokroviteljstvom 2002. uspostavljena je vlast tzv. Alijanse za promijene u Federaciji BiH, koju je predvodio Lagumdžijin SDP, a iz koje su isključeni legitimni predstavnici Hrvata.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)