OČEKUJE SE OŠTRA RASPRAVA: Biden objavio ambiciozan i jako skup gospodarski plan

Vrijeme:2 min, 36 sec

Američki predsjednik Joe Biden iznio je u petak prijedlog proračuna za 2022. od šest bilijuna dolara, koji predviđa velika ulaganja u infrastrukturu i povećanje poreza za bogatija kućanstva i za tvrtke.

Biden želi “oživiti” američko gospodarstvo proračunom za 2022. koji ima prioritete suprotne od onih Donalda Trumpa uz rashode koji će povećati zaduženost zemlje do dosad neviđene razine.

Američki predsjednik želi znatno povećati izdvajanja za školstvo, zdravstvo i infrastrukturu, što je na tragu njegovih predizbornih obećanja i smjernica koje je izložio početkom travnja. Vojni proračun se malo povećava, na 756 milijarda dolara.

“Moramo iskoristiti ovaj trenutak kako bismo oživili i reformirali novo američko gospodarstvo koje ulaže u potencijal svakog Amerikanca”, rekao je Biden u obraćanju u Kongresu.

Covid-19 je prouzročio najgoru gospodarsku krizu u SAD-u od 1930-ih i premda se najveća svjetska ekonomija počinje oporavljati, još je daleko od razine na kojoj je bila prije pandemije.

Očekuje se oštra rasprava u Kongresu

Bidenova administracija se nada da će plan proći u Kongresu no očekuje se oštra rasprava u Kongresu i sigurno je da će doživjeti izmjene.

Proračun za 2022. predviđa rashode za “popravak cesta i mostova”, “modernizaciju javnog prijevoza”, “ulaganja u željeznicu, u putničkom i u teretnom prometu”, za “izgradnju najboljih zračnih luka u svijetu” i drugo.

Proračun za 2022. obuhvaća mjere za poboljšanje medicinske skrbi zahvaljujući smanjenju cijene lijekova koji se izdaju na recept te proširenju i poboljšanju zdravstvenog osiguranja, s većim izdvajanjem za javne programe Medicare (namijenjen starijima) i Medicaid (za siromašne).

Predlaže poreza na firme

Kako bi financirao skupa ulaganja Joe Biden predlaže povećanje poreza za tvrtke sa sadašnjih 21 na 28 posto i povećanje poreza za kućanstva koja zarađuju više od 400.000 dolara na godinu.

Proračun predviđa i “povijesna” sredstva od 36,5 milijarda dolara za škole koje pate od kronične besparice, kako bi mogle osigurati kvalitetnu izobrazbu svim učenicima koji dolaze iz skromnijih obitelji.

U tekstu se predlaže i osnivanje zdravstvene agencije koja će raditi na istraživanju raka, dijabetesa i Alzheimerove bolesti, za koju će se izdvojiti 6,5 milijarda dolara.

Tekst obuhvaća i sredstva za suzbijanje nasilja vatrenim oružjem koje se naziva javnozdravstvenim problemom i za pomoć stambenom zbrinjavanju kako bi se smanjio broj beskućnika (30,4 milijarde dolara).

Joe Biden tvrdi da će prihvaćanje planova omogućiti da se “s vremenom ostvare uštede” koje će premašiti cijenu investicija.

Dapače, ističe da će ovi proračunski prijedlozi smanjiti javni deficit u drugom desetljeću (nakon 2032.) za više od dva bilijuna dolara.

Ako se ovaj prijedlog prihvati, zaduženost će krajem 2022. skočiti na rekordnu razinu od 111,8 posto BDP-a, a za kraj 2021. se procjenjuje na 109,7 posto.

Na kraju, prijedlog prati predviđanje rasta u 2022. od +6,2 posto i +4,2 posto u 2023., po stopi od 3,8 do 4 posto između 2024. i 2031, prenosi Hina.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori