IZETBEGOVIĆ ZA VELIKOBOŠNJAČKI KONCEPT: Treba odustati od priče o Herceg Bosni i UZP-u i graditi normalnu, građansku BiH

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

 

Bakir Izetbegović, lider SDA, komentirao je izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koje je dao o odnosima unutar BiH, trećem entitetu te Hrvatima i Bošnjacima. Istaknuo je da to nije “ništa posebno niti zabrinjavajuće”. Pozvao je da se “odustane od takvih priča koje otvaraju rane i raditi na miru i stabilnosti”, javlja N1.

“Takve priče traju 30 godina i kakav su rezultat dale? Trebali bi odustati od priča o Herceg Bosni i UZP-u. Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima i pravimo mir i stabilnost. Da ne otvaramo rane od prije 25-30 godina. Da pravimo normalnu građansku BiH. Neka gospodin Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani da Hrvati ostanu u BiH, nego on”, rekao je Izetbegović.

Istakao je kako je BiH “dala trećinu svog stanovništva Hrvatskoj – od političkih dužnosnika, gradonačelnika do sportaša..

“Voljeli bismo da taj proces prestane. Glupa nacionalistička politika koja je davno potekla iz Zagreba i pokušala da napravi etnički čiste entitete. Nadamo se prestanku takvih politika. Najbolje je da nas ostave na miru da sami napravim dobre odnose kakvi su nekada bili u BiH”, zaključio je Izetbegović.

Komentirajući izbor novog Visokog predstavnika, kazao je kako se nada da će Schmidt “imati veću podršku od Inzka”.

“Bit će tu nekih otpora, vidjeli smo do srpske strane u BiH i Ruske Federacije, ali mislim da će ti problemi biti prevladani i da će on biti funkcionalniji”, rekao je Izetbegović.

S Draganom Čovićem treba bi održati sastanak tijekom sljedećeg tjedna o izmjenama Izbornog zakona.

Izetbegović danas s izaslanstvom SDA boravi u Mostaru i Stocu gdje su se sastali sa stranačkim organima. Kako je rekao, razgovarano je o problemima unutar stranke, gospodarstvu i nastavku izgradnje infrastrukture.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je, gostujući u emisiji “Budnica” Osječke tv, da je BiH jedna od glavnih prioriteta zbog Hrvata te da su bh. Hrvati jedini zagovornici ulaska BiH u EU. Istaknuo je kako je Hrvatska u EU otvorila temu “trećeg entiteta” i skrenula pažnju na “unitarizam većine bošnjačkog naroda”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)