EURO 2020. Dalić otkrio u kakvoj će formaciji Hrvatska igrati na Euru, promjenu u obrani i što ga jedino brine

Vrijeme:3 min, 45 sec

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić okupit će danas reprezentaciju pred još jedno veliko natjecanje. Euro 2020. počinje 11. lipnja, a Hrvatska prvu utakmicu igra u nedjelju, 13. lipnja protiv jednog od domaćina, Engleske na velebnom Wembleyju.

No prije toga vidjet ćemo dvije prijateljske utakmice Vatrenih u prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u. U utorak 1. lipnja Hrvatska igra protiv Armenije u Velikoj Gorici, a glavna provjera prije Europskog prvenstva bit će 6. lipnja u Bruxellesu protiv Belgije.

”Veselimo se tome, danas ćemo započeti s treninzima s grupom od 11 igrača koji su završili prvenstvo malo ranije. Pašalić i Vrsaljko dolaze sutra, a u petak ostatak ekipe, tako da ćemo tek tad biti kompletni. Mateo Kovačić stiže poslije Lige prvaka. Trojica mladih s U-21 Eura priključuju se 4. lipnja”, rekao je u uvodu press-konferencije izbornik Dalić.

Do ponoći izbornici moraju prijaviti 26 igrača UEFA-i.

”Danas ćemo vidjeti s Uremovićem kakva je situacija, on ima prednost jer ga možemo koristiti na dvije pozicije. No nećemo ga koristiti ako nije spreman.”

Kako će Hrvatska izgledati na Euru

”Nećemo puno mijenjati, držat ćemo se našeg sustava 4-2-3-1 ili 4-1-4-1. Tu puno ovisimo o Bruni Petkoviću u špici. Druga verzija je 4-3-1-2 s dvije polušpice. Mislim da je nama najprirodnija opcija što smo igrali u Rusiji i što smo igrači većinom u Ligi nacija i kvalifikacijama.”

Imat ćemo dvije pripremne utakmice na kojima ćemo to isprobati, Belgija je glavni test. Odradit ćemo devet treninga u Rovinju, vježbat ćemo taktičke stvari”, poručio je Dalić.

A koje su mu brige uoči okupljanja?

“Malo me brine ozljeda Ante Rebića. Po njemu je sve dobro, ali malo me to brine jer mu se zna dogoditi taj peh prije prvenstva. Mogu biti sretan i poželjeti im da budu zdravi i da krenemo s ozbiljnim radom.”

Dalić mijenja taktiku u branjenju prekida

”To je naš kronični problem koji već dugo traje. Možemo mi to vježbati cijeli trening, ali ako igrač nema tu odgovornost da zapne… Tu svaki igrač mora preuzeti dio svoje odgovornosti. Sada ćemo malo stajati u zoni, prije smo išli čovjek na čovjeka”, rekao je Dalić.

Članovi stručnog stožera dobili su zaduženja za skauting.

“Engleze prate Jerkan i Mark, a Češku će pratiti Vukojević. Imat ćemo sigurno dobar skauting. Sigurno je utakmica protiv Engleske najteža utakmica jer igramo protiv domaćina i jednog od najvećih kandidata za osvajanje Europskog prvenstva. Osim toga imaju sedam mladih igrača u finalu Lige prvaka”, kazao je.

Ne mogu se zanemariti ni Češka ni Škotska.

“Isto tako, ne možemo zanemariti Čehe koji imaju osam igrača u istom klubu. Oni su bili dobri ove sezone u Europskoj ligi. Tu su i Škoti, oni su isto domaćini. Ali znamo svoj cilj – pobijediti i proći grupu”, rekao je Dalić.

Na čemu još moraju raditi?

Izbornik je otkrio kako moraju raditi na jednom segmentu, a to je zajedništvo.

“Već stoti put vraćam se na to, nama treba zajedništvo. Zajedništvo i rezultat nose dobru atmosferu u reprezentaciji. Nemam ja problema s nedisciplinom ili neposluhom, ali mi moramo raditi na jačanju zajedništva, na dobroj atmosferi, to nam treba. Mi još uvijek nismo tim, ali to ćemo promijeniti.”

Situacija je sada drugačija, nemamo više toliko igrača iz redova najboljih europskih klubova.

“Sada je drugačija situacija, na Svjetskom prvenstvu smo imali igrače iz Real Madrida, Barcelone, Lige pet, danas su tu igrači iz turske, ruske lige, manjih klubova, ali nećemo odustati.

Prognozirao je Dalić ishod finala Lige prvaka.

“Kada gledamo statistiku, sigurno je Manchester City favorit, Guardiola je posložio momčad za osvajanje Lige prvaka. Ali Chelsea me je oduševio igrom u posljednje vrijeme. Imaju jako puno mladih igrača koji su opasni, mi ćemo igrati protiv dvojice na Europskom prvenstvu.

“Zbog Matea navijam za Chelsea, nadam se da će igrati u finalu. Bit će zanimljiva utakmica sigurno.”

“Puno nam fale navijači…”

Za kraj, izbornik je poslao poruku navijačima.

“Navijači nam jako puno fale, pa usudio bih se reći da nam fale najviše od svih reprezentacija. Nogomet nema smisla bez navijača, ali se nadam da će sada stadioni biti barem napola puni”, kazao je izbornik pa dodao kako navijačima sigurno neće biti lako doći na Euro.

“Kada gledamo uvjete, troškovi, put, ulaznice, karantena, neće im biti lako. Velika su nam podrška, daj Bože da budu na svakoj utakmici. Pa tko ne bi volio biti na otvaranju, na Wembleyju.”

“Nama navijači puno fale i to je nešto što nam je nedostajalo cijelo ovo vrijeme”, zaključio je izbornik.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)