Predstavnici OESS-a upoznati s obespravljivanjem Hrvata u Tuzli

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

Izaslanstvo GO HDZ BiH Tuzla na čelu s predsjednikom Nikicom Vidovićem susrelo se sa Šefom ureda OSCE-a u Tuzli Damirom Gnjidićem i njegovom suradnicom Dragicom Karadžin kako bi ih informirali o posljednjim događanjima u Gradskom vijeću Tuzla, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Naime, predstavnicima OSCE-a predstavljen je problem imenovanja organa i uopće vrlo niske razine i zanemarivanja uloge Mjesne zajednice u Tuzli. Već treći put u Tuzli se događa problem s imenovanjima organa u mjesnim zajednicama, jer se donose nezakonite odluke bez ikakvih jasnih uredbi koje reguliraju ovu oblast. Jedini mehanizam koji se primjenjuje je snaga ruku kojeg vladajuće stranke koriste.

„Žalosno je da smo od Tuzle i Gradskog vijeća napravili sredinu u kojoj se ne poštuju zakoni. Mjesna samouprava i njezini organi su temelj svake lokalne zajednice kako u ostalim sredinama u BiH, a posebice je to važan oblik razvijanja i funkcioniranja u Europskoj uniji. Teško je i pojasniti koliki je stupanj srozavanja uloge mjesne zajednice i njezinih organa u Tuzli samo iz razloga jer se želi ostvariti potpuna kontrola. Na sceni danas imamo klasičnu trgovinu pozicijama članova Savjeta MZ. Primjer „otimanja“ ili „zauzimanja“ mjesta se vidi primjerice kroz MZ Kiseljak. U toj Mjesnoj zajednici je SBB dobio trećeg zastupnika u Savjetu tako što je oteto mjesto HDZ BiH. Sličan primjer je i u MZ Dobrinja, jer se povjerenje kojeg su stanovnici Čanića dali HDZ BiH jednostavno poništeno i Socijademokrati su sebi prisvojili člana Savjeta. Na takav način su pored klasičnog otimanja ostavili jedno od naseljenih mjesta bez predstavnika u Mjesnoj zajednici. U Srednjoj Lipnici je Stranka za BiH, iako je imala samo četiri glasa, dobila člana Savjeta dok je za HDZ BiH koji ima sedamnaest puta više glasova od SBiH predviđene dvije pozicije. Dakle vlast želi poručiti da jedan glas za SDP, SBB, TA, Našu stranku, SBiH, PZP, SDA, PDA vrijedi kao sedamnaest glasova onih birača koji glasuju za HDZ BiH!!! To je nedopustivo i žalosno šta se u Tuzli događa“, istaknuo je Vidović.

Upravo zbog te činjenice stanovnici koji su trebali biti imenovani su najavili prosvjede za četvrtak u vrijeme održavanja sjednice Gradskog vijeća. Stanovnici žele snažniju ulogu Mjesne zajednice u okviru funkcioniranja gradske uprave kao i da se poštiva njihova volja.

Članica Statutarnog povjerenstva Jasminka Mijatović je izvjestila o zakonskim propustima i daljnjoj pravnoj borbi koja se nastavlja sve dok grad Tuzla ne postane demokratskija nego što je sada.

„U najavi je usvajanja Statuta Grada Tuzla, Statuta na kojem HDZ BIH inzistira godinama. Zbog toga je potrebno poništiti prethodna imenovanja koja su nezakonita, donijeti privremenu odluku o načinu funkcioniranja Mjesne zajednice jer nije moguće da neka od stranaka ima svoje članove Savjeta MZ, a druge ne“, istaknula je Mijatović.

GO HDZ BiH Tuzla će u narednom razdoblju nastaviti upoznavati, i najviše nositelje vlasti u Republici Hrvatskoj kao i međunarodne predstavnike OHR-a, Veleponastva: Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Francuske, Italije, Austrije pa i Brisel sa situacijom u Tuzli, budući da ne postoji mogućnost razumnog dijaloga unutar gradskih institucija.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)