SVETAC DANA “Sveti Ivan Nepomuk”

Vrijeme:1 min, 29 sec

Mučenik ispovjedne tajne.

16.05.2021.

Danas slavimo svetog Ivana Nepomuka, češkog sveca iz 14. stoljeća. Rođen je između 1340. i 1350. godine u mjestu Pomuk, kasnije Nepomuk. Bio je plemićki sin. Godine 1370. postaje klerikom praške nadbiskupije i javnim bilježnikom, a kasnije i svećenikom. Kao svećenik bio je postavljen za župnika i biskupova savjetnika. Studirao je u talijanskoj Padovi, a po povratku u Češku postavljen je za kanonika u Pragu i arhiđakona u Žatcu, a potom i generalnog vikara praškoga nadbiskupa. U to doba tadašnji je češki kralj Vaclav došao u sukob s Crkvom, jer se miješao u crkvene poslove.

Praški nadbiskup Jan Janštajn morao je zbog sukoba s kraljem pobjeći iz Praga, pa Ivan ostaje najvišim klerikom u Pragu i kao takav zastupa odbjeglog nadbiskupa pred kraljem. Kralj je Ivana dao zatočiti i mučiti te ga je 1393. godine noću bacio s Karlova mosta u rijeku Vltavu. Pokopan je u praškoj katedrali svetoga Vita. Kult mu se odmah po smrti proširio diljem Češke, a posebno tijekom 17. stoljeća. U osamnaestom je stoljeću od Crkve službeno priznat mučenikom i braniteljem ispovjedne tajne. Braniteljem ispovjedne tajne smatra ga se na temelju legende. Prema toj legendi, kralj je dao umoriti Ivana jer mu kao kraljičin ispovjednik nije htio odati grijehe koje mu je ispovijedila kraljica. Ista legenda dalje pripovijeda da se oko Ivanove glave, kada je bačen u Vltavu, pojavila aureola od pet zvijezda.

Blagdan mu se slavi na današnji dan. Kult mu je osobito raširen po Češkoj i u nekadašnjim habsburškim nasljednim zemljama (Austrija) te u Njemačkoj, Sloveniji i sjevernoj Hrvatskoj. U ikonografiji su mu atributi svećenička roketa, aureola s pet zvijezda oko glave i prst na ustima, znak ispovjedne tajne. Zaštitinik je mostova, ispovjedne tajne a zagovornik je i protiv poplava.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori