SVETAC DANA “Sveti Izidor Ratar”

Vrijeme:1 min, 52 sec

Španjolski težak, zaštitnik Madrida.

15.05.2021.

Danas slavimo svetog Izidora, zaštitnika španjolskog glavnog grada. Izidor je rođen u Madridu, u obitelji pobožnih ali siromašnih seljaka u jedanaestom stoljeću. Život je proveo kao najamnik u bogatog zemljoposjednika u okolici Madrida. Prema nekim izvorima bio je visok dva metra. Sve što je imao, pa i svoje skromne obroke, dijelio je sa siromašnima.

Oženio se djevojkom imenom Marija, koja se i sama, premda nije službeno kanonizirana, smatra sveticom. Zajedno su dobili jednoga sina. Ovaj je jednom prilikom pao u dubok bunar, ali su roditelji zajedničkom molitvom uspjeli postići da se voda u bunaru čudesno podigne i tako izbaci dijete van. Kao zahvalu za ovo čudo, Izidor i Marija odlučili su se suzdržavati od bračnih odnosa te su od tada živjeli zasebno. Sin im je ipak preminuo u mladenačkoj dobi.

Izidor je umro na današnji dan, jedni kažu 1130. dok drugi navode 1172. godinu kao godinu njegove smrti. Pripisuju mu se brojna čuda. Jedna priča govori kako je Izidor svakoga dana prije posla išao na svetu misu. Njegovi kolege tužili su ga vlasniku imanja, govoreći da zbog mise uvijek kasni na posao. Kada je ovaj došao izvidjeti o čemu se radi, našao je Izidora u molitvi a umjesto njjega za plugom je stajao i orao anđeo. Drugom prilikom vlasnik imanja vidio je Izidora kako ore, a sa svake mu je strane stajao po jedan anđeo. Pripovijeda se da je od mrtvih vratio zemljoposjednikovu kćer kao i da je učinio da iz zemlje čudesno izbije izvor vode. Jednom je po dubokome snijegu nosio u mlin vreću žita.

Vidjevši usput neke ptice kako se muče pokušavajući iščeprkati hranu iz dubokoga snijega, smilovao im se i pred njih istresao polovicu sadržaja vreće. Kada je došao do mlina, vreća je opet bila puna. Tijelo mu je poslije smrti ostalo neraspadnuto, a i razni španjolski kraljevi pripisivali su svoje pobjede protiv Maura upravo njegovom zagovoru i pomoći. Beatificirao ga je papa Pavao V. a kanonizirao Grgur XV. zajedno sa svetim Ignacijem Lojolskim, Franjom Ksaverskim, Terezijom Avilskom i Filipo Nerijem. Sveti Izidor zaštitnik je seljaka i poljoprivrednika općenito te grada Madrida. Prikazuju ga kao seljaka koji drži srp ili klip kukuruza, ili s anđelima koji su mu pomagali pri oranju.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori