Zastupnica Karolina Vidović Krišto: PISMO PLENKOVIĆU ZBOG NJEGOVOG PRIVILEGIRANJA PUPOVČEVIH BIRAČA I DISKRIMINIRANJA HRVATSKIH I EU GRAĐANA

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

 

 

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Sa zaprepaštenjem smo primili vijest o jučerašnjoj odluci Vaše vlade po kojoj se hrvatski državljani koji dolaze glasovati na nedjeljne lokalne izbore ne moraju pridržavati epidemioloških mjera koji vrijede za sve druge građane Hrvatske kao i građane Europske unije.

Ovom ste odlukom ponovno zadali teški udarac jednakosti hrvatskih građana pred zakonom i vladavini prava u Hrvatskoj, a samo iz razloga Vaših posebnih odnosa s Miloradom Pupovcem i SDSS-om.

Molimo Vas odgovorite na slijedeća pitanja:

1. Na lokalnim izborima mogu glasovati hrvatski državljani te državljani svih članica EU sa stalnim prebivalištem u jednoj od općina ili gradova RH. MUP RH je prije nekoliko godina rješenjima ukinuo prebivališta Hrvatima BiH u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer su bili fiktivno prijavljeni. Vi ovom odlukom suspendirate pravni poredak RH, jer kao što znamo SDSS organizira autobuse za svoje birače, hrvatske državljane, koji su fiktivno prijavljeni u RH a stvarno žive u Srbiji. Objasnite na temelju kojeg zakona se jedan zakon primjenjuje u Vrgorcu, a drugi u Benkovcu ili Vukovaru? Jeste li svjesni da je ovo klasična zlouporaba položaja i ovlasti? Iz kojeg razloga su građani EU-a sa stalnim prebivalištem u RH diskriminirani?

2. Ova protuzakonita odluka Vaše vlade je izazvala čuđenje u europskoj javnosti. Dok ugostiteljske objekte držite zatvorenima, a europski turisti satima čekaju da prijeđu granični prijelaz i uđu u RH, Vi zbog usko stranačkih interesa Vas i klevetnika Milorada Pupovca dopuštate da se europska javnost pita „kakva je to država u kojoj vrijede različita pravila, te koja suspendira epidemiološke mjere i time ugrožava zdravlje svojih građana?“.

3. Ovom odlukom dovodite u pitanje legalnosti izbora u onim sredinama gdje će glasači doći autobusima, a što je krunski dokaz da ne žive u tim sredinama, te ćete time ustavnu garanciju jednakosti u tim navedenim mjestima grubo prekršiti. Jer, Zagrepčani će moći birati svog gradonačelnika, Splićani ili Puljani, ali građani Vukovara, Benkovca ili Knina bit će preglasani od birača koji ne bi smjeli imati pravo glasa jer ne žive stvarno u tim mjestima.

Gospodine predsjedniče Vlade,

Pozivamo Vas da još danas ukinete tu diskriminatornu odredbu, jer nitko, nijedna Vlada, nema ovlasti donositi odluke koje diskriminiraju bilo koga u Hrvatskoj. Ugovor o EU i hrvatski Ustav nedvojbeno propisuju jednakost svakog hrvatskog državljanina pred zakonom, a kao što smo gore naveli, ovo je skandalozno kršenje hrvatskog Ustava i Ugovora o EU, i, ono što je najgore, s namjerom počinjenja političke manipulacije. Posebnu dramatičnost ovoj Vašoj odluci doprinosi činjenica rušenju ugleda Hrvatskoj kao turističke destinacije, jer jasno je da će Hrvatska u europskim medijima radi ove odluke biti tretirana kao država koja se ne pridržava epidemioloških mjera, i ne štititi dosljedno zdravlje svojih građana i turista.

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Milan Vrkljan
ZATUPNIK

Karolina Vidović Krišto
ZASTUPNICA

 

Na znanje:

– Predsjednik RH, Zoran Milanović

– Predsjednik Sabora RH, Gordan Jandroković

– Hrvatska biskupska konferencija-svim članovima

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti-svim članovima

 

VEZANO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karolina Vidović Krišto/FB/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)