Raketni sustav “Patriot” u Hrvatskoj: Počela vojna vježba “Astral Knight 21“

Vrijeme:1 min, 30 sec
 

Vježba “Astral Knight 21” počela je u četvrtak u zračnom prostoru Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, objavilo je ministarstvo obrane.

Manevri traju do 22. svibnja u prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

Radi se o vježbi integrirane zračne i raketne obrane koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA).

Zamišljena je da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21”, navodi ministarstvo.

U provedbi će sudjelovati 50-tak borbenih zrakoplova, avioni-tankeri i helikopteri. Sudjelovat će i hrvatski avioni MiG-21 te ratni brodovi u sklopu traganja i spašavanja “oborenih“ letačkih posada savezničkih zrakoplova.

Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bit će jedno od glavnih zapovjednih centara, koje će određene dane kontrolirati i zapovijedati većim dijelom savezničkih zrakoplova pri izvođenju napadnih i obrambenih zračnih operacija.

Vježba će u cijelosti poslužiti kao temelj za daljnju nadogradnju postojeće komunikacijsko-informacijske strukture sustava navođenja zrakoplova i nadzora zračnog prostora s ciljem bolje integracije u zajedničku strukturu država koje sudjeluju u vježbi.

Na prostoru Hrvatske privremeno će biti smještena i američka razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja te pokretno zapovjedno središte koji će davati dodatnu potporu u radarskoj slici i po potrebi i planu provoditi navođenje savezničkih zrakoplova kao i nadzor zračnog prostora područja provođenja vježbe.

U vježbi će sudjelovati i američku sustav protuzračne obrane “Patriot“ sa zadaćom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu “Immediate Response 21“. Sustav “Patriot“ će od polovine svibnja 2021. biti smješten u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Razmještanje tog sustava na teritoriju Hrvatske samo je jedan od pokazatelja zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje, stoji u priopćenju ministarstva.

Bild.ba/https://www.bild.ba/iHrvatsko nebo

Odgovori