Izetbegović ponovio nebulozne tvrdnje kako manjina u FBiH nameće volju većini i kako je Komšić legitimni predstavnik Hrvata

Vrijeme:3 min, 29 sec

Bakir Izetbegović, lider SDA, u intervjuu za N1 je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekavši da nije za legitimno predstavljanje kako to želi HDZ. Izetbegović je poručio da nitko nema pravo volju manjine nametati volji većine, kako to, kako je rekao, radi HDZ u FBiH.

Novinarka N1 kazala da je iz njemačke vlade priopćeno da bi inzistiranje na legitimnom predstavljanju vodilo u dalje podjele u BiH. Upitan kako to može utjecati na pregovore s HDZ oko izmjena Izbornog zakona, Izetbegović je rekao da manjina nameće volju većini.

 

“Može pojačati poziciju nas koji nismo za legitimno predstavljanje kako to predstavlja HDZ. Što znači legitimno predstavljanje? To je zakonsko, u skladu s Ustavom i zakonom BiH. Recimo, Komšić je legitimno izabran Hrvat. Ne morate biti u HDZ, niti ste morali biti u HVO, kako oni smatraju, da biste bili legitimni predstavnik. SDA je za legitimno predstavljanje u ovom smislu kako sam to pojasnio”, izjavio je Izetbegović, koristeći se zamjenom teza, piše Hrvatski Medijski Servis. Nitko, naime, nije niti tvrdio da Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata zato što nije član HDZ-a ili zato što nije bio u HVO-u, već zato što ga nisu izabrali, oni koje bi on kao hrvatski član Predsjedništva BiH, po Ustavu, trebao predstavljati- Hrvati.

Izetbegović je kazao da predstavnici svih konstitutivnih naroda imaju pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, u skladu s Ustavom BiH i FBiH.

– Mi tražimo da se uklone asimetrije u nadležnostima Vijeća naroda u RS i Doma naroda u FBiH, na način da Dom naroda prestane kočiti, gušiti demokraciju i nametai volju manjine volji većine”, kazao je Izetbegović za N1, dajući ponovo do znanja kako je on protiv temeljnog načela Ustava BiH i Daytonskog sporazuma- ravnopravnosti konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Hrvata s Bošnjacima, a za pretvaranje Federacije BiH u bošnjačku repliku Republike Srpske.

Odgovarajući na Čovićevu raniju izjavu da nove Vlade FBiH i HNŽ nema jer nema adekvatnog partnera, Izetbegović je odgovorio: “neka ga nađe. Ako mi nismo partneri, široko mu polje.”

“SDA, DF, SD, HDZ ako hoće je 56 glasova. Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi i oni se počnu navikavati da se on ovako ponaša. Da nam ne da popuniti Ustavni sud, novu Vladu FBiH, da tvrde da su obespravljeni. Dominaciju ima”, rekao je Izetbegović.

Na tvrdnju novinarke N1 da iz HDZ-a BiH kažu da su stavovi ‘tu negdje’ i da su ‘u SDA svjesni važnosti legitimnog predstavljanja’ Izetbegović odgovara da HDZ traži ‘samo tvrdo’

“To sam objasnio. Kako je Ustav i zakon definirao. HDZ traži da se izmjeni Ustav i zakon, koji će njima omogućiti da većina ne bira manjini predstavnike. O tome se može razgovarati. Mi tražimo da manjina ne nameće volju većini, kako sam obrazložio, u Parlamentu FBiH”, kazao je ne pojasnivši kako to manjina može nametati volju većini.

“HDZ traži samo tvrdo, nema hrabrosti da napravi kompromis, da nešto da – da bi nešto dobio. To je problem. Imali smo Fuleov model, zašto ga nije prihvatio? Tražio je nešto više i nije bilo dovoljno hrabrosti. To je nedovoljno snažna politika. Snažna politika traži kompromis i ide naprijed”, kazao je Izetbegović, koji pod kompromisom očito podrazumjeva da se Hrvati trebaju odreći jednog ustavnog prava da bi se prihvatilo njihovo drugo ustavno pravo.

“Čović i HDZ ako žele nešto uraditi, neka ispostave svoj zahtjev. Mi ćemo ispostaviti naš. I ta se stvar da riješiti”, rekao je Izetbegović i dodao još jednu neistinu: “Fuleov model je odgovarao HDZ, nisu ga prihvatili.”

Lipanj se često spominje kao rok za izmjene Izbornog zakona. Na tu tvrdnju prvi čovjek SDA je kazao da nije postavio nikakav rok.

– To je Čović kazao, ne znam što planira raditi iza lipnja. Formirali smo interresornu skupinu, ona će nastaviti raditi svoj posao. Ovo je reduciran i iščašen model koji ide ljudima na nerve.”

“Ne mogu dvojica lidera sjesti i dogovarati sudbinu čitavog naroda. Gdje trebaju sudjelovati predstavnici svih stranaka, pozicije, opozicije. To je uključeno sve u interresornu skupinu, koja će početi s radom i biti poduprta rješenjima koja će donositi lideri. Ako Čović želi da nešto uradimo – neka izađe u susret ovome što nudimo. Da odvežemo čvor i pustimo grupu da razradi te stvari”, zaključio je Izetbegović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)