Zašto Francuska gubi po jedan sakralni objekt svaka dva tjedna?

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

Svaka dva tjedna u Francuskoj nestane po jedan sakralni objekt.

To je zaključak Edouarda de Lamazea, predsjednika udruge za religijsku baštinu (Observatoire du patrimoine religieux) u Parizu.

On je pokušao alarmirati francusku javnost zbog postupnog nestajanja vjerskih građevina u zemlji poznatoj kao „najstarijoj kćeri Crkve“ jer je franački kralj Klodvig I. prihvatio katoličanstvo 496. godine.

Lamazeov apel za povećanom sviješću uslijedio je nakon požara koji je uništio crkvu svetog Petra iz 16. stoljeća u Romilly-la-Puthenayeu, u Normandiji, sjevernoj Francuskoj (slika gore). Požar, koji se vodi kao slučajan, dogodio se 15. travnja, točno dvije godine nakon požara koji je opustošio katedralu Notre Dame u Parizu.

Nezaboravna slika goruće katedrale, koja je kružila svijetom 2019. godine, ukazala je na dublje probleme unutar francuskog društva; riječ je o ozbiljnim nedostacima u sustavu očuvanja vjerskih spomenika, uz sve očitiji porast neprijateljstva prema religiji.

Lamaze je u intervjuu za katoličku novinsku agenciju (CNA) rekao da uz to što jedna vjerska zgrada nestane svaka dva tjedna – rušenjem, prenamjenom, podmetnutim požarem ili kolapsom – još dvije trećine požara u vjerskim zgradama su posljedica podmetnutih požara.

Iako ove statistike uključuju zgrade koje pripadaju svim vjerskim skupinama, većina se odnosi na katoličke spomenike, koji i dalje predstavljaju veliku većinu sakralnih objekata u Francuskoj, gdje postoji približno 45 000 katoličkih sakralnih objekata.

„Iako su katolički sakralni objekti još uvijek među nama, u Francuskoj se svakih petnaest dana podiže jedna džamija, dok se jedan kršćanski sakralni objekt sruši u isto toliko vremena“, rekao je Lamaze za CNA. „To stvara prekretnicu na terenu koja bi se trebala uzeti u obzir“.

Lamaze vjeruje da se u prosjeku svakodnevno na meti nađe više od dva kršćanska sakralna objekta. Dvije trećine ovih incidenata se odnose na krađe, dok preostala trećina uključuje oskvrnuća.

Prema najnovijim podacima francuske središnje kriminalističke obavještajne službe, samo je u 2018. godini zabilježeno 877 napada na katoličke sakralne objekte.

„Te su se brojke povećale pet puta u samo deset godina“, rekao je Lamaze, napominjući da je 2008. godine vandalizirano samo 129 crkava.

„Početkom 70-ih, književnik i novinar Michel de Saint Pierre objavio je knjigu pod naslovom églises en ruine, Eglise en péril [„Crkve u ruševinama, ugrožena Crkva“], u kojoj je autor zvonio na uzbunu. No, situacija se od tada pogoršala deseterostruko, pa čak i stostruko“.

Trenutno se pet tisuća katoličkih zgrada nalazi u opasnosti od nestanka.

Osim rastućeg neprijateljstva kojima su izloženi, ovi sakralni objekti isto tako pate zbog nemara javnih vlasti.

Ovakvo stanje stvari djelomično se objašnjava činjenicom da su na temelju zakona iz 1905. godine o razdvajanju Crkve i države, općine postale vlasnici francuskih sakralnih objekata. U mnogim slučajevima općine nisu mogle podmiriti troškove održavanja navedenih objekata.

„Te se zgrade nisu održavale više od stoljeća i nikada nisu napravljeni restauratorski radovi ili mjere zaštite protiv krađe ili požara“, rekao je Lamaze.

Objasnio je da je samo petnaest tisuća katoličkih sakralnih objekata službeno zaštićeno kao povijesni spomenici, dok je ostalih trideset tisuća sakralnih objekata praktički prepušteno propadanju.

Lamaze tvrdi da je još jedan značajan i tipičan primjer lošeg upravljanja ovom baštinom opatija svetog Ouena, dragulj gotičke arhitekture, koji pripada gradu Rouenu u Normandiji.

„Ova samostanska crkva je obogaćena „forêtom“ [prepoznatljivim stilom krovova crkvi] koji je čak veći od onoga iz Notre Dame. To je pravo čudo, a opet ne postoji nikakav alarmni sustav“.

„Ona je još jedan kandidat za propadanje. Dovoljno da vas rasplače!“

Lamaze je nastavio: „Broj požara se naglo povećava i zbog sve većeg broja dotrajalih zgrada, a ovaj nemar privlači i kradljivce slika, kipova ili zlatnih kaleža…“.

Iako francuske katedrale imaju poseban status i u vlasništvu su države, nisu bile pošteđene vatrene stihije koja je posljednjih godina pogodila katolička mjesta. Požar koji je prethodio onome u katedrali Notre Dame u Parizu 2019., dogodio se u katedrali svetog Elana od Lavaura u Tarnu, na jugu Francuske, a zatim su uslijedili požari 2020. godine u katedralama u Rennesu i Nantesu.

„Trenutni ministar kulture pokušava donijeti povelju o zaštiti, ali situacija je izuzetno ozbiljna i, nažalost, ne vidim da raste stvarna svijest, niti bilo kakav osjećaj odgovornosti pred ovim ključnim izazovom za očuvanje naše nacionalne baštine“, rekao je Lamaze.

„Zapravo, osim religioznog aspekta, ovdje je na kocki kultura naše zemlje, jer su ti dragulji umjetnosti i arhitekture sastavni dio duha i veličine Francuske. A ako nastavimo ovako, jednoga će dana naša baština biti potpuno uništena. Sve ćemo izgubiti“.

 

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)