Vrdoljakova „katedrala duha“ postala „katedrala zloduha“

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

 

Predsjednik Republike Z. Milanović u Splitu je žestoko je napao „H“RT zbog kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Z. Đurđević, koja je jučer gostovala u emisiji „Otvoreno“. Na kraju emisije Đurđević je prigovorila voditelju M. Togonalu: „U vašoj emisiji osjećam se kao na optuženičkoj klupi, tako ste napravili emisiju. Izričito sam vas pitala tko će sve biti u ovoj emisiji pa niste rekli istinu“, aludirajući na prof. Davora Derenčinovića, koji nije u dobrim odnosima s njom, a i nije kandidat za predsjednika Vrhovnog suda kao ostali gosti. 

“Vi ste gori od Yutela! Sramota je ovo što radite“, rekao je, između ostaloga, Milanović novinarima „H“RT-a i dodao: “Vi ste državna, politička televizija, vaš politički program je sramota, to je razina Sovjetskog saveza i to kažem kao hrvatski predsjednik”. „H“RT je osudila istup predsjednika smatrajući ga „napadom s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku“ te izrazila „zabrinutost zbog otvorenog aludiranja da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg Vjesnika. To je izravna prijetnja javnom medijskom servisu i njegovim zaposlenicima.“ 

Predsjednik je samo rekao ono što svaki Hrvat već davno želi čuti, a na što mnogi Hrvati upozoravaju već godinama. To je rekao u kontekstu sukoba s vladom zbog svoje kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda. No „yutelovsko“ djelovanje „H“RT predugo traje, a „yutelovski“ raspoloženi zaposlenici bili su i jesu „zaštićeni kao lički medvjedi“, također kad je predsjednik bio premijer. Oni koji nisu „yutelovski“ raspoloženi moraju trpjeti diktaturu i teror „yutelovaca“, ili… 

„H“RT reagira samo kada netko dovodi u pitanju „jugoslavensko-komunističke i velikosrpske tekovine“, odnosno „antifašističke“, a sada i globalističke, ili kad su ugrožene pozicije nositelja to javnog medijskog servisa. A opravdava ili posve prešućuje napade na hrvatske svetinje. Ne reagira kada revoltirani građani traže odgovornost. Na primjer, oglušila se o Peticiju za kadrovske promijene u „H“TV, koju su potpisali mnogi uglednici, zbog  intervjua s patrijarhom SPC-a Porfirijem (u kojemu je blatio bl. Stepinca) i zbog gostovanja povjesničara I. Goldsteina (u kojemu je blatio predsjednika Tuđmana).

No ništa od toga „H“TV ne bi mogao bez Vlade i Sabora; ako se ponaša kao „država u državi“, to je zato što joj netko to omogućuje. Vlada je srpsko-hrvatska i tu se nema što dobro očekivati. A od Sabora bismo očekivali da bar onaj dio opozicije koji se stalno poziva na hrvatske svetinje aktivnije nastupa protiv očito protuhrvatskog djelovanja „H“TV-a. No i taj dio opozicije oglušio se o navedenu Peticiju; a dobili su ju svi saborski klubovi. 

Vrdoljakova „katedrala duha“ postala je „katedrala zloduha“, i stoga je potreban egzorcizam. Zloduh djeluje i djelovat će sve dokle oni koji ga moraju istjerati ne budu poduzeli konkretne korake. „H“TV je ogledalo onoga što treba lustrirati. Teško da će se to postići kao plod zdravog razuma, vjerojatnije je da će se prije ili poslije morati postići na „ulici“. Što nije ništa posebno, tako se to uglavnom rješava i u najdemokratskijim zemljama. A u diktatorskim zemljama, bez obzira na to je li diktatura otvorena ili prikrivena, „ulica“ u pravilu nema alternative. 

(M.O.)/Hrvatsko nebo

Odgovori