GDJE SU ŽUPANI I ZAMJENICI MINISTARA? Srbi u HNŽ-u jesu konstitutivni, županijski Ustav jest zastario i treba ga mijenjati

0

U praksi, srpski narod jest konstitutivan u HNŽ-u, iako nije izrijekom spomenut kao konstitutivan u Ustavu HNŽ-a. No, priče o konstitutivnosti Srba u HNŽ-u svakako imaju drugu svrhu, a ne brigu o hercegovačkim Srbima.

U sarajevskoj javnosti gotovo u pravilnim ciklusima problematizira se činjenica da u Ustavu Hercegovačko neretvanske županije Srbi nisu izrijekom navedeni kao konstitutivni narod. Svrha takvih medijskih natpisa nije, kako bi se na prvu moglo pomisliti, briga sarajevske javnosti i politike za sudbinu Srba u Hercegovini, nego dezavuirati pojam konstitutivnosti kao temelj organizacije države Bosne i Hercegovine.

Iako, istina, u samom Ustavu HNŽ-a Srbi nisu izrijekom navedeni kao konstitutivan narod, oni svoju poziciju konstitutivnog naroda u praksi konzumiraju već dugi niz godina.

Još od odluke Ustavnog suda po apelaciji Alije Izetbegovića iz 2000. godine, Hrvati, Bošnjaci i Srbi su konstitutivni narodi cijele Bosne i Hercegovine. Ne nekih njenih određenih teritorija, nego doslovno svakog pedlja države BiH. Sukladno toj odluci Ustavnog suda, za Srbe su rezervirana mjesta u rukovodstvu Skupštine HNŽ-a kao i u Vladi HNŽ-a. Također, srpski jezik je ravnopravan s hrvatskim i bošnjačkim kao što je i ćirilično pismo ravnopravno s latiničnim.

Dakle, u praksi, srpski narod jest konstitutivan u HNŽ-u, iako nije izrijekom spomenut kao konstitutivan u Ustavu HNŽ-a.

No, u Ustavu HNŽ-a postoji i čitav niz drugih “bisera” iz kojih je jasno kako je dokument na kojem se temelji organizacija ove županije pun “rupa”.

Primjerice, u Ustavu HNŽ-a stoji kako županijsku Skupštinu tvori 50 zastupnika, iako ih uistinu broji svega 30. Naime, Skupština HNŽ-a prvi put je konstituirana 1996. godine i tada je brojala 50 zastupnika. Amandmanima na Ustav Federacije BiH, broj zastupnika se smanjio na njih 30 koji se biraju na općim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem na cijelom teritoriju Županije, sukladno Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. Dakle, iako dva ustava, onaj županijski i onaj federalni, nisu usklađeni, potpuno je jasno da posljednjih pet-šest saziva Skupštine HNŽ-a nije neustavno.

Ustav HNŽ-a također prepoznaje i funkciju “župana”, svojevrsnog predsjednika Županije, odnosno šefa županijske izvršne vlasti. Također, u Ustavu je navedena i dužnost zamjenika župana, a župan, njegov zamjenik i Vlada bi, prema Ustavu HNŽ-a, trebali činiti županijsku izvršnu vlast.

No, ni župana ni njegova zamjenika nema već desetljećima. K tomu, Ustavom je propisano da mandat izabranim dužnosnicima traje po dvije godine, no svjesni smo kako ta odredba nije na snazi već 20 godina.

Ovlasti župana su pak (bile) ogromne. On je bio odgovoran za imenovanje Vlade, predlaganje sudaca u županijske sudove, proglašenje zakona koje donosi Skupština, davanje pomilovanja, podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu FBiH i brojne druge odredbe.

Tu se pak priča ne završava. U Ustavu HNŽ-a stoji kako Vladu HNŽ-a, pored predsjednika Vlade i ministara čine i zamjenici ministara, kojih već odavno nema u realnosti.

Iz navedenog je jasno da je Ustav HNŽ-a zastario i da njegov tekst više nije u skladu s realnosti te je njegova izmjena nužnost. Ipak, to ne znači da Srbi kao narod nisu konstitutivni u HNŽ-u, jer je to pitanje riješeno odlukom Ustavnoga suda BiH i to po apelaciji Alije Izetbegovića iz 2000. godine kojom je jasno utvrđeno da su sva tri naroda konstitutivna na cijelom teritoriju BiH. Ono o čemu se može pričati je kako osigurati da srpska zajednica u Hercegovini izabere svoje legitimne političke predstavnike, odnosno zastupnike, u Skupštinu HNŽ-a.

Nije, dakle, istina ni da Srbi nisu konstitutivni u HNŽ-u, a još manje da je hrvatska politika protiv njihove konstitutivnosti.

Konstitutivnost naroda je načelo koje je natkrovljujuće svakom ustavu u državi BiH, do županijskih, preko entitetskih pa do državnog. Iz načela konstitutivnosti proizlaze sve druge odredbe i svi drugi zakoni.

Oni koji tvrde da Srbi u HNŽ nisu konstitutivni zapravo žele zamagliti stvari i prikazati licemjernom hrvatsku borbu za ostvarivanjem jednakopravnosti konstitutivnih naroda na razini FBiH i BiH. No, to su sve dnevno-političke igrice dosega ograničenog na malu sarajevocentričnu publiku kojoj treba osigurati dnevnu dozu sotonizacije Hrvata.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara