Janša u Parizu s Macronom razgovarao o zapadnom Balkanu i o izazovima EU

0

Izazovi predsjedanja Vijećem Europske unije bili su u središtu razgovora u Parizu slovenskog premijera Janeza Janše i francuskog predsjednika Emanuela Macrona, s obzirom da tu ulogu u drugoj polovici ove godine od Portugala preuzima Slovenija, a nakon nje u prvoj polovici iduće Francuska.

Macron je u izjavi pred početak susreta s visokim gostom iz Slovenije kazao da će to razdoblje biti obilježeno krizom zbog pandemije covida-19, te zato proticati u izvanrednim okolnostima.

Europa se suočava s pandemijom i pokušava izbjeći ekonomsku krizu, zato je potrebno potpuno međusobno usklađivanje, kazao je Macron, založivši se za jedinstvo EU-a u suočavanju sa zdravstvenom krizom i njenim posljedicama. To je potrebno kako bi se situacija u Europi normalizirala, upozorio je Macron.

On je u tom cilju naglasio potrebu većih investicija u razvoj i proizvodnju cjepiva, izrazivši nadu da će nacionalni programi za oporavak u državama članicama i  ratifikacija zakonskog okvira za europski plan oporavka biti završeni do ovog ljeta.

Slovenski je premijer pred radni ručak i razgovore s Macronom kazao da će glavne prioritete slovenskog predsjedavanja Vijećem EU-a biti povećanje otpornosti EU-a na krize kakva je i sadašnja zdravstvena koju je donijela pandemija i kakve bi ubuduće mogli izazvati kibernetički napadi.

Među prioritetima Slovenije tijekom predsjedanja EU-om i kao jednu od tema razgovora s francuskim predsjednikom Janša je naveo stanje u regiji zapadnog Balkana i problematiku potencijalnog priključenja država u regiji Europskoj uniji.

Europska perspektiva državama zapadnog Balkana od strane EU-a tim je državama bila zajamčena na solunskom summitu 2003. godine i jedina je pozitivna perspektiva za regiju, ali je na tom putu dosta prepreka koje treba nadvladati, kazao je Janša, podsjećajući da je solunskim dokumentom tim državama bilo obećano članstvo u EU kad ispune za to uvjete.

Janša je kazao da će slovensko, a onda i francusko predsjedanje Vijećem EU-a obilježiti i rasprave u vezi konferencije o budućnosti Europe koje će započeti u vrijeme slovenskog predsjedanja, dok se očekuje kako će ta konferencija biti završena u vrijeme kad u prvoj polovici iduće godine u toj ulozi bude Francuska.
Nadam se da će Francuska konferenciju o budućnosti Europe uspješno privesti kraju i da ćemo zajedno potražiti odgovore s kojima se danas suočava Europska unija, kazao je Janša.

Dodao je kako su Slovenija i Francuska strateške partnerice i da je Francuska Sloveniji jedan od najjačih gospodarskih partnera. Pri tome se založio za još više francuskih investicija u svojoj zemlji, te izrazio želju za službenim posjetom francuskog predsjednika u Sloveniji, ove godine, kad Slovenija obilježava 30. obljetnicu nezavisnosti i samostalnosti, prenosi Hina.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara