Prvih sto dana Joea Bidena: Što je američki predsjednik napravio po pitanju pandemije, zapošljavanja, vanjske politike…

Vrijeme:6 min, 50 sec

 

 

Prvih sto dana u Bijeloj kući u petak, 30. travnja, prilika je za prve ocjene rada američkog predsjednika Joea Bidena, a sudeći po podršci 55 posto Amerikanaca demokratski veteran može biti zadovoljan.

Ocjenjivanje prvih 100 dana u Bijeloj kući politička tradicija je započeta u prvom mandatu Franklina Roosevelta 1933., kada je preuzeo dužnost u tada teškom trenutku američke povijesti i donio mjere za suzbijanje Velike depresije.

Nije nimalo lagan ni trenutak u kojem je Biden preuzeo vodstvo Amerikom i njegovo dosadašnje upravljanje ocjenjuje se upravo u nekoliko ključnih politika.

Odgovor na pandemiju covida-19

Prvo Bidenovo obećanje bilo je da će u prvih 100 dana njegova mandata biti primijenjeno 100 milijuna doza cjepiva. Brojka je premašena i distribuirano je 290 milijuna doza, a ubrizgano 230 milijuna te je 96 milijuna Amerikanca potpuno cijepljeno, što znači 29 posto stanovništva.

SAD je do sada cijepio više ljudi nego ijedna druga država, ali je izgubio života više nego ijedna druga s 572.000 umrlih.

Kad je Biden preuzeo dužnost na dan je umiralo više od 3000 Amerikanca, a sada je taj broj ispod 700 na dan.

Biden je u utorak pohvalio “zadivljujući napredak” SAD-a u borbi protiv koronavirusa.

Biden priznao pokolj nad Armencima kao genocid; povijesna deklaracija mogla bi razbjesniti Tursku
“Još je dugi put pred nama, mnogo posla u svibnju i lipnju… postigli smo zadivljujući napredak zbog svih vas, američkog naroda”, rekao je Biden u obraćanju iz Bijele kuće.

Idućih 100 dana Bidenov glavni izazov bit će uvjeriti neodlučne milijune Amerikanaca da se cijepe, a morat će se nositi i s izazovom novih varijanta virusa.

Radna mjesta i gospodarstvo

Biden je znatan dio prvih tjedana na dužnosti posvetio programu poticanja gospodarstva od 1,9 bilijuna dolara kojim želi ublažiti pad izazvan pandemijom.

Plan spašavanja američkog gospodarstva donesen je unatoč protivljenju republikanaca i nastavak je ključnog obećanja u kampanji: čekova za Amerikance.

Uz pomoć poticaja za obitelji i poslodavce i cijepljenje koje napreduje, SAD može očekivati rast od 7 posto ove godine, što je najviše od 1984., i napredak je u odnosu na 3,5 posto pada lani, što je bio najlošiji rezultat u 74 godine.

Gotovo milijun radnih mjesta otvoreno je u ožujku, nakon 379.000 u veljači. Poboljšanje se još očekuje ublažavanjem mjera kada će građani povećati potrošnju izlaskom iz zatvaranja.

No jaz u zapošljavanju danas u odnosu na mjesece koji su prethodili pandemiji golem je i uglavnom zahvaća industrije poput ugostiteljstva, hotelijerstva, slobodnog vremena, ukratko sektora koji su važan izvor prihoda za slabije školovano stanovništvo.

Plaćenih radnih mjesta je za 8,5 milijuna manje u odnosu na veljaču 2020.

Vanjska politika

Biden se pokazao neočekivano tvrd u vanjskoj politici u odnosu na glavne izazove. Nametnuo je sankcije Rusiji zbog upletanja u američke izbore 2020. i velikih hakerskih napade koje pripisuje Rusiji, a nevolje su nastale i kada je za ruskog predsjednika rekao da je “ubojica”.

Nadalje, zadržao je američke sankcije Iranu koje je uveo njegov prethodnik te ih odbija ukinuti pritiskajući tako Teheran da se uključi u izravne pregovore o iranskom nuklearnom programu.

Zadržao je carine na kinesku robu koje je uveo prethodnik Donald Trump, dopustio je američkim diplomatima da posjete Tajvan i povećao pritisak na Kinu zbog ljudskih prava etničke manjine Ujgura i gušenja prodemokratskog pokreta u Hong Kongu.

Time je pokazao da obje američke stranke, i republikanci i demokrati, jednako gledaju na kinesku prijetnju SAD-u.

S druge stranke Biden se distancirao od srdačnih Trumpovih odnosa sa Saudijskom Arabijom i njezinim prijestolonasljednikom princom Mohammadam bin Salmanom.

Biden je učinio i nešto što njegovi prethodnici nisu: priznao je turski pokolj nad Armencima 1915. za genocid razbjesnivši saveznicu u NATO-u Tursku.

Imigracije

Biden je brzo promijenio tvrdu Trumpovu imigracijsku politiku, no suočen je zbog toga s golemim valom migranata na američko-meksičkoj granici, a među njima su deseci tisuća obitelji i djeca bez pratnje.

Zaustavio je gradnju Trumpova zida prema Meksiku i izvršnom uredbom ubrzo nakon preuzimanja dužnosti ukinuo je Trumpovu zabranu ulaska u SAD- za državljane iz 13 pretežito muslimanskih zemalja.

Proteklih mjeseci, djeca bez pratnje borave u prenapučenim centrima na granici iako se Bidenova vlada žuri otvoriti tisuće novih kreveta za njihov hitan smještaj.

Također je obećao povećati broj izbjeglica kojima će dopustiti ulazak u SAD, ali se i povukao te nije uspio povećati Trumpov povijesno niski prag za ovu godinu.

Zakon o posjedovanju vatrenog oružja

Američka boljka, masovna pucnjava u školama ili javnim mjestima koje čine vukovi samotnjaci zbog lake dostupnosti vatrenog oružja donekle je splasnula tijekom lockdowna da bi se razbuktala 2021. pa je od početka godine do 26. travnja potvrđeno 163 takvih tragedija, dvostruko u odnosu na 94 u istom razdoblju lani.

Porast nasilja vatrenim oružjem pokazuje koliko je zapravo malena moć Bidena kao predsjednika da promijeni tradicionalnu američku permisivnu kulturu vatrenog oružja.

Biden je pozvao na velike zakonske promjene, uključivo zabranu vojničkih jurišnih pušaka i zabranu prodaje velikih spremnika za streljivo, no da bi te mjere stupile na snagu mora ih odobriti Kongres.

Stoga Biden predlaže da pravosuđe poduzme mjere kojima će suzbiti naoružavanje pojedinaca te stotine milijuna dolara u proračunu za program otkupa vatrenog oružja.

S druge strane Biden nije proveo obećanje iz kampanje da će uspostaviti povjerenstvo koje će se baviti prekoračenjem policijskih ovlasti i poboljšati obuku policajaca te istražiti lokalne policije optužene za sustavno kršenje građanskih prava.

Klimatske promjene

Biden je brzo djelovao prema obećanju i vratio je Sjedinjene Države u međunarodni Pariški sporazum o klimi iz 2015. iz kojeg se Trump povukao i obećao upregnuti cijelu vladu u kampanju za oslobađanje američkog gospodarstva od ugljika do 2050.

Pod pritiskom nove generacije boraca za očuvanje Zemlje, Bidenova administracija prošli tjedan je predstavila ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova na upola manje razine iz 2005., što je gotovo dvostruko ambicioznije od cilja bivšeg predsjednika Baracka Obama kojemu je Biden bio potpredsjednik.

Da bi postigao taj cilj, Biden je predstavio infrastrukturni plan vrijedan 2 bilijuna dolara koji uključuje ulaganja u električna vozila i čistu energiju što bi po njegovim riječima trebalo stvoriti milijune dobro plaćenih radnih mjesta.

Njegova administracija je privremeno zaustavila nove dozvole za naftu i plin na saveznoj zemlji i vodi i to bi mogao biti prvi korak prema trajnoj zabrani.

Jedinstvo nacije

Nakon Trumpova agresivnog estradnog stila, Amerikanci su prihvatili Bidenov konvencionalni stil i prema anketama više od polovice njih odobrava način na koji on upravlja zemljom, uključivo glasače republikanske stranke.

Biden se “obraća empatično i mirno tako da mu čovjek ne može zamjeriti”, kaže predsjednički povjesničar Doug Brinkley. Biden je “vrlo miran i utješan u vrijeme velikih sukoba”.

Ankete

Prema anketi Reuters/Ipsos podrška Bidenu u prvih 100 dana dosegnula je razinu kakvu njegov prethodnik republikanac Donald Trump nije nikada imao i ta bi popularnost trebala pomoći demokratima da poguraju svoju politiku potrošnje za infrastrukturne te druge velike projekte koje je Biden zacrtao.

U anketi od 12. do 16. travnja na uzorku od 4423 odraslih Amerikanaca 55 posto ispitanika odobravalo je Bidenovo upravljanje, a 40 posto bilo je protiv, te ostali nisu imali mišljenje o tome.

Biden je dobio najviše ocjene za način upravljanja pandemijom, što je podržalo 65 posto ispitanika.

U siječnju je samo 38 posto ispitanika odobravalo upravljanje pandemijom tadašnjeg predsjednika Trumpa.

Nadalje, 52 posto Amerikanaca zadovoljno je načinom na koji Biden upravlja američkim gospodarstvom, a 53 posto zadovoljno je njegovom politikom zapošljavanja i u oba slučaja to je nekoliko postotaka više od ocjena koje je Trump dobivao u svojem završnom mjesecu u Bijeloj kući.

No Bidenove ocjene za politiku useljavanja nisu tako dobre jer se njegova vlada i dalje bori s imigracijskom valom na američko-meksičkoj granici. Tako 42 posto odobrava Bidenovu politiku na granici, a 49 posto je protiv.

Ispitivanja pokazuju da Amerikanci općenito odobravaju Bidenova stajališta o okolišu i rasnoj jednakosti, 54 posto za okoliš i 51 za rasnu jednakost.

Analitičari napominju da je Biden ipak u prednosti jer je mjesecima imao vremena pripremiti se za odgovor na pandemiju.

Ocjenjuju i da će njegova popularnost pomoći koheziji stranke.

Kolika je podrška Bidenu za njegovu kampanju cijepljenja govori Lyna Sandau (75), republikanka iz New Yorka koja se divi agresivnom načinu na koji je Biden opskrbio SAD cjepivom. Na prošlim je izborima glasala za Trumpa, a na idućim bi mogla za Bidena.

 

Tportal.hr/https://www.tportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)