ĆOSIĆ ZA HMS: Lažni patrioti sve koji ne podržavaju unitaristički koncept grubo etiketiraju kao “klijente vanjskih neprijatelja”

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Skupina od 12 osoba, u sarajevskim medijima predstavljenih kako “bh intelektualci” ovih je dana uputila pismo američkom predsjednik Joe Bidenu u kojem traže njegovu pomoć za nametanje građanskog koncepta uređenja BiH, optužujući susjedne države- Srbiju i Hrvatsku da rade na podjeli Bosne i Hercegovine, podrivanju njezina suvereniteta i pomaganju “njihovih klijenata unutar BiH koje priželjkuju raspad zemlje”.

Premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić kaže za Hrvatski Medijski Servis kako pismo dvanaestorice upućeno američkom predsjedniku Bidenu zvuči kao jadikovka kojoj je temeljni smisao optužiti susjede, koji, kako to uporno ponavljaju lažni patrioti, djeluju destruktivno na BiH.

I to, dodaje sugovornik HMS-a, pišu Bidenu baš ovih dana kad čelnici tih bošnjačkih patriota prijete ratom. Naravno o tome nema ni riječi u pismu, u kojem se izražava tobožnja zabrinutost mahanjem oružjem u susjedstvu u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

-Uglavnom pismo je nastavak političke misli koja želi stabilizirati zemlju metodom proizvodnje neprijatelja u okruženju bližem i daljnjem, a pritom se ne žele vidjeti unutarnji uzroci nestabilnosti, štoviše narodi koji konstituiraju bh. cjelinu odnosno svaki politički program koji ne podržava unitaristički koncept grubo se etiketitraju kao klijenti “vanjskih neprijatelja ove zemlje”, kaže Ćosić.

Uz mnogo emocija i patetike pokušava se, ističe sugovornik HMS-a uvjeriti cijeli svijet kako je ideja Bosna i Hercegovina kao emocionalno oblikovan konstrukt, kao utopija, a ne BiH kao zemlja sa svojim zadatostima, sa svojom stvarnošću- jedino prihvatljiva politika a sve druge su podrivajuće, nedopustive i treba ih očistiti “s puta u zemlju Ideju”.

-Parafrazirat ću Rusmira Mahmudčehajića koji je, govoreći o pismu čiji je jedan od potpisnika, unio veliku količinu emocija i patetike: kad netko u politiku uvodi sentimentalnost umjesto vidljivih i mjerljivih činjenica valja se oprezno zapitati što skriva i od čega nastoji odvratiti pažnju onoga komu je pismo upućeno. Dakle ovo pismo ima cilj otupiti oštricu bh. problema i odvratiti pažnju svijeta od pravih uzroka nestabilnosti, naglašava premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, koji je i dopredsjednik HDZ BiH.

Pismo američkog predsjedniku Bidenu, upućeno prošlog tjedna, podsjetimo, potpisali su: prof Mile Babić, prof Fikret Čaušević, politički aktivist Jakob Finci, prof Rasim Gačanović, prof Kadrija Hodžić, prof Tatjana Konjić, prof Rusmir Mahmutćehajić, prof Ivo Marković, historičar Desmond Maurer, prof Krsto Mijanović, prof Žarko Papić i državni zastupnik Zdenko Vukić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)