POVIJESNA ODLUKA: Joe Biden priznao turski genocid nad Armencima

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden je 24. travnja ispunio svoje predizborno obećanje i službeno priznao da su zločini počinjeni nad Armencima za vrijeme Osmanskog carstva prije više od 100 godina genocid.

Bidenova izjava smatra se povijesnom i vjeruje se da će naljutiti Tursku i dodatno pogoršati već narušene odnose Washingtona i Ankare.

Iako je riječ o uglavnom simboličnom potezu, Sjedinjene Države su priznanjem genocida promijenili višestoljetni stav Bijele kuće i sasvim sigurno će biti pozitivno dočekan u okvirima armenske dijaspore u Americi, piše Reuters.

“Američki narod odaje počast svim Armencima koji su nestali u genocidu koji je počeo prije 106 godina. Armenski imigranti desetljećima obogaćuju SAD na brojne načine, ali nikada nisu zaboravili svoju tragičnu povijest , koju poštujemo. Vidimo bol i priznajemo povijest “, rekao je Biden.

Biden je naglasio da cilj SAD-a nije da se traži krivac, već da se osigura da se ono što se dogodilo Armencima u Osmanskom carstvu nikada više ne ponovi.

Biden je 23. travnja razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom uoči ove objave koja je u obliku predsjedničinog proglasa, kada predsjednik SAD-a upotrebljava izraz genocid da opiše ubojstva i deportacije stotine tisuća Armenaca prije više od 100 godina, podsjeća AP.

Američki predsjednici su desetljećima priznavali kao zločine nad Armencima 1915. do 1917. ali su izbjegavali upotrijebiti izraz “genocid” da ne bi otuđili Tursku.

Masakr nad Armencima koji je za vrijeme Otomanskog carstva počinjen između 1915. i 1917. Armenija smatra genocidom u kome je ubijeno 1,5 milijuna ljudi.

Biden je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati masakr nad Armencima kao genocid navodeći da je “šutnja jednaka sudioništvu”.

Razgovor dvojice Bidena i Erdogana bio je prvi otkad je Biden preuzeo dužnost prije tri mjeseca.

Genocid nad Armencima priznaje više od 20 zemalja i brojni povijesničari , ali ga žustro osporava Turska.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori