SVETAC DANA “Sveti Fidel Sigmaringenski”

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

24.travnja

Njemački kapucin, pravnik i mučenik. Zaštitnik je pravnika.

Na današnji je dan 1622. godine mučeničkom smrću završio svoj zemaljski život sv. Fidelis iz Sigmaringena. Mladi i sposobni pravnik, doktor građanskoga i crkvenoga prava. Marko Roy, kako se otac Fidelis zvao prije nego je stupio među kapucine, promatrao je tadašnje teške okolnosti u kojima su se našli katolici u Njemačkoj. Bilo je to vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. U vrijeme Lutherove reformacije, katolici su bili manjina i u brojnim protivštinama ‘valjalo im je izdržati’, kako je govorio taj prior kapucina.

Fidelis je rođen 1573. godine, a za svećenika je zaređen 1612. godine. U svome desetogodišnjem svećeničkom apostolatu propovijedao je ustrajno, a riječ mu je bila jasna i utješna, potkrijepljena velikom žrtvom i pokorom. Noću se često dizao i dugo molio, a ujutro ponovno bio prvi na zajedničkoj molitvi. Uobičajeni korizmeni post otac Fidelis je znao produljiti i na više od pola godine.

Kad je zaređen za svećenika, napisao je i kratak spis pod naslovom Vježbe serafske pobožnosti. Bile su to privatne bilješke iz kojih isijava njegova vatrena duša, koja je gorjela za pomirenje i sjedinjenje rastavljene i zavađene kršćanske braće. Međutim, ubijen je u Švicarskoj za vrijeme jedne propovijedi. Odlukom pape Benedikta XIV., otac Fidelis proglašen je svetim u lipnju 1746.Zaštitnik je gradova Feldkircha i Sigmaringena, austrijske pokrajine Vorarlberg, pravnika, pravnih postupaka, slobodnog širenja vjere te mnogih župa i crkava.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)