EU postigla dogovor o klimi

0

 

Pregovarači Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990. godinu.

“Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Europskog zelenog plana. Naše političko opredjeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je također zakonska obveza”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Prema postignutom dogovoru, cilj je stakleničke plinove do 2030. smanjiti za 55 posto, u odnosu na sadašnjih 40. Dogovorom je potvrđeno stajalište Europskog vijeća, koje je u prosincu prošle godine podržalo prijedlog Komisije o 55-postotnom smanjenju, dok je početna pozicija Europskog parlamenta bila 60 posto.

“Današnji sporazum također pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju s klimatskom krizom. Kad se svjetski čelnici okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom viješću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i naš planet”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

U pregovorima između predstavnika država članica i Europskog parlamenta u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo nikakvog napretka, sve do posljednjeg sastanka, koji je počeo jučer rano popodne, a završio danas u 5 sati ujutro. Zakon još trebaju formalno potvrditi Vijeće i Europski parlament, prenosi Hina.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara