Slovensko veleposlanstvo u Sarajevu bilo bez policijske zaštite dok su prosvjednici uzvikivali “Tekbir” i Allahu Akbar”

Vrijeme:3 min, 13 sec

 

 

U nedjelju je radikalna probošnjačka i proislamistička organizacija koja sebe naziva “Vjera Narod Država” održala prosvjed ispred zgrade slovenskog Veleposlanstva u Sarajevu koji prethodno nije bio javno najavljen niti prijavljen nadležnima. Skupina „nabrijanih“ muškaraca koji su nosili zastave Republike BiH i zastave s islamskim simbolima uzvikivala je „Bosna, Bosna“ te „Tekbir“ u kombinaciji s „Allahu Akbar“, piše Hrvatski Medijski Servis.

Oni su prosvjedovali zbog navodnog non papera, odnosno navodnog neslužbenog dokumenta kojega nitko nije vidio (objavio ga je slovenski portal Necenzurisano.si) u kojem se navodi mogućnost raspada BiH. Dokument je taj medij povezao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, iako je on izričito negirao autorstvo.

Tim povodom se oglasio osnivač ovog “pokreta” Sanin Musa.

“Jučerašnji dan, obilježavanje Dana Armije RBiH i prosvjed pred slovenskim veleposlanstvom mnogim je ljudima, Bošnjacima prvenstveno, dao nadu i probudio ponos. I meni se osobno vratila nada u ovaj narod. S druge strane, bilo je i onih koji su osudili ovakve nastupe”, napisao je Musa.

U videu sa spomenutog prosvjeda, koji je objavljen na Facebook stranici Političkog pokreta “Vjera Narod Država” vidi se da ispred zgrade slovenskog Veleposlanstva u Sarajevu nije bio niti jedan policijski službenik Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH tako da se radi o prvorazrednom diplomatskom skandalu.

 

Teoretski, prosvjednici su vrlo lako mogli ušetati u zgradu i uzeti taoce.

Ovdje se radi o teškom propustu ravnatelja te policijske agencije Mirsada Vilića.

Pitamo se i znači li to da i ubuduće zgrade stranih veleposlanstava neće imati propisano osiguranje na koje se BiH obvezala prihvaćanjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, kada neformalne i agresivne skupine budu nezadovoljne politikama tih zemalja.

Ovu problematiku posebno tretira Bečka konvencija o diplomatskim odnosima koja je usvojena 1961. godine a koju je i Bosna i Hercegovina supotpisala te ju je dužna primjenjivati.

Tako članak 22., stavak 1 Bečke konvencije kaže da su prostorije diplomatske misije nepovredive. Također, države primateljice ne smiju u njih ući, osim uz pristanak šefa misije.

Posebno je značajan stavak 2. spomenutog članka ove Konvencije koji govori da je država primateljica posebno obvezana na poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi spriječila da prostorije misije budu nasilno zaposjednute ili oštećene, te narušen mir ili povrijeđeno dostojanstvo misije što u ovom slučaju nikako nije ispoštovano, a za ovo pitanje je nadležno spomenuto Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela.

 

 

Osim Bečke konvencije koju je BiH dužna dosljedno poštovati, ovu problematiku tretiraju i domaći zakoni.

Tako Zakon o Ravnateljstvu za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi Bosne i Hercegovine izrijekom u članku 6., stavak 1, točka h kaže da je Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela BiH nadležno za organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata tijela BiH i diplomatsko-konzularnih tijela koji se posebno štite u skladu s odgovarajućim zakonima, međunarodnim obavezama i drugim propisima koje donosi Vijeće ministara BiH što je spomenuta policijska agencija očito propustila učiniti.

Isto tako, treba podsjetiti i da čelni čovjek Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mirsad Vilić, nije snosio nikakvu odgovornost zbog napada na predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, u Potočarima u srpnju 2015. godine, a za čiju je zaštitu bilo zaduženo spomenuto Ravnateljstvo pa je teško očekivati da će Vilić odgovarati i za prekjučerašnji skandalozni propust.

Također, skup je bio nenajavljen. Dakle, i MUP Kantona Sarajevo propustio je poslove iz svoje nadležnosti koje su definirane Zakonu o javnom redu i miru. Sarajevska vlast, očito, čvrsto drži policijske agencije u kojima ima svoj politički utjecaj.

Podsjećamo, slovenski premijer Janez Janša reagirao je jučer na održani prosvjed u Sarajevu.

„Premijer Janez Janša osudio je ekstremizam nakon što su članovi radikalne islamističke skupine u Bosni i Hercegovini prosvjedovali ispred Slovenskog veleposlanstva u Sarajevu u nedjelju zbog navodnog non papera povezanog sa Slovenijom, koji govori o raspadu BiH po etničkoj liniji“, navedeno je u Janšinoj reakciji koju je prenijela novinska agencija STA.

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)