Predsjedništvo CDU-a potvrdilo Armina Lascheta kao kandidata za kancelara

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Predsjedništvo Kršćansko-demokratske unije (CDU) je iznova podržalo svog predsjednika Armina Lascheta u kandidaturi za demokršćanskog kandidata za kancelara na parlamentarnim izborima u rujnu.

Članovi saveznog predsjedništva CDU-a su u utorak rano ujutro, nakon šestosatnog sastanka, sa 77,5 posto glasova podržali Lascheta.

Od 46 članova predsjedništva, 31 član je birao Lascheta, devet Soedera a šest se suzdržalo od glasanja.

Laschetovog konkurenta Markusa Soedera, predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU), manje stranke demokršćanske Unije CDU/CSU, podržalo je 22,5 posto članova predsjedništva CDU-a.

Nakon što su preko vikenda propali pokušaji dogovora dvojice predsjednika stranaka Unije CDU/CSU Lascheta i Soedera o tome koji će od njih dvojice preuzeti ulogu kancelarskog kandidata, Soeder je u ponedjeljak najavio kako odluka o kancelarkom kandidatu ovisi o tomu što odluči predsjedništvo CDU-a, veće od dviju stranaka Unije.

“Ako predsjedništvo CDU-a večeras jasno podrži Lascheta, mi ćemo poštovati tu odluku”, rekao je Soeder u ponedjeljak poslijepodne nakon sastanka predsjedništva CSU-a. On pritom nije rekao što smatra “jasnom podrškom”.

Kandidaturu Lascheta mora još potvrditi i vodstvo CSU-a.

Soeder je proteklih dana ustrajao na kandidaturi pozivajući se na bolje rezultate u ispitivanjima javnog mnijenja kako kod birača općenito, tako i kod glasača Unije CDU/CSU.

Laschet je, kako javljaju agencije pozivajući se na sudionike online sastanka predsjedništva, rekao kako je noćašnji izbor “važan signal” u procesu konačnog odabira kancelarskog kandidata Unije i mogućeg nasljednika kancelarke Angele Merkel koja se nakon aktualnog mandata povlači iz politike.

U povijesti Unije CDU/CSU samo su dva političara iz CSU-a, Franz Josef Strauss i Edmund Stoiber, ušla u predizbornu utrku kao kancelarski kandidati.

CSU zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj a CDU u ostalih 15 njemačkih saveznih pokrajina.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori