O NON-PAPERU Vulin: Srbi trebaju imati jedinstvenu državu; Šešelj: RS treba dobiti izlaz na more

Vrijeme:2 min, 1 sec

Aleksandar Vulin, srbijanski ministar unutarnjih poslova kazao je sinoć da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenjive. Zašto se srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi, upitao je Vulin.

Komentirajući navodni non-paper, koji navodno predlaže raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje entiteta Republika Srpska sa Srbijom, Vulin je kazao da ga ne bi iznenadilo da takav prijedlog zaista postoji. Kao i da bi on tada oslikao “apsolutno licemjerje” službenog Bruxellesa.

“Oni nas na Balkanu doživljavaju kao igračke. Oni koji vjeruju da nam EU želi nešto dobro, grdno se varaju… Na Balkanu se očigledno nacionalna pitanja rješavaju tako što se nacija ujedini. U jedinstvenu političku struktura. U jednu državu”, rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Ministar je dodao i da je njegovo mišljenje da “Srbi trebaju imati jedinstvenu državu”.

Komentirajući kritike plana o raspadu BiH i ujedinjenja RS-a i Srbije, Vulin je rekao da su u pitanju stavovi “slučajnih Srba”. “Oni se unaprijed određuju protiv ideja koje su dobre za Srbiju”, dodao je.

“Kad se srpsko tkivo cijepa, to je ispravno. Sada, kada postoji ideja da bi se Srbi trebali ujediniti, to se mora spriječiti”, smatra Vulin.

Rekao je i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Daytonski sporazum. Ali i da ovdašnji političari govore da je to nefunkcionalna država.

“Dobro je pitanje žele li oni živjeti žive zajedno. Ili su to nametnuli moćni stranci… Ne pada mi na pamet miješati se. Ali mora ostati u okviru mandata Daytonskog sporazuma. Nju čine dva entiteta i tri naroda”, ocijenio je Vulin.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocijenio je da je “non-paper probni balon”. Na osnovi njega će se kreirati analize. Na osnovi reakcija javnosti i političkih aktera.

“Svi ozbiljni pravnici i političari suglasni su da BiH ne funkcionira. Daytonski sporazum je bio koristan da se postigne mir. Da se razoražaju vojske sva tri naroda”, kazao je Šešelj.

Dodao je i da je potpuno neprihvatljivo da se ujedno rješavaju sudbine Bosne i Hercegovine i Kosova.

“Daytonski sporazum se može mijenjati samo kad se usuglase velike sile. Vidjeli smo da je Rusija protiv. Kosovo je u nadležnosti Vijeća sigurnosti UN-a. To su dvije odvojene stvari. Ja jesam za principijelnu podjelu. Republika Srpska mora dobiti 49 posto teritorija. I imati izlazak na Jadransko more”, kazao je Šešelj.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori