Akcija protiv primitivizma zahtijeva postupak protiv Aleksandra Stankovića

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

 

Skupina civilnih udruga i  saborskih zastupnika obratila se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te saborskom Odboru za ravnopravnost spolova.

U dopisu ističu nedopustivo,sexističko,vulgarno ponašanje novinara državne televizije, Aleksandra Stankovića, koje odstupa od svih opće prihvaćenih pravila ponašanja u društvu.  Citiraju Stankovićeve Facebook objave od 24. ožujka 2021., u kojima je krajnje vulgarno javno komunicirao sa saborskom Zastupnicom Karolinom Vidović Krišto, te ističu obvezu djelovanja adresiranih tijela. Ukoliko imenovani ne postupe sukladno svojim zakonskim, moralnim i civilizacijskim obvezama Akcija protiv primitivizma će djelovanje internacionalizirati i posegnuti za konkretnim tužbama protiv odgovornih za prešućivanje ovoga civilizacijskog skandala.

Akciju potpisuju:

1. Udruga Žene u Domovinskom ratu-Zadar,

2. Građanska inicijativa Ivo Pilar,

3. Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovar

4. Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara,

5. Građanska inicijativa Milan Šufflay,

6. Ivan Penava, saborski zastupnik,

7. Milan Vrkljan, saborski zastupnik,

Poštovana gospođo pravobraniteljice Višnja Ljubičić.

24. ožujka 2021., novinar javne televizije HRT Aleksandar Stanković putem FaceBook-a je krajne primitivno, vulgarno i seksistički vrijeđao saborsku zastupnicu Krolinu Vidović Krišto, citiramo:

„Gledajući sebe u ogledalo vidjela je mene, ali kita! To si ti, Vidović Krišto. Priviđam ti se u mokrim snovima.“

Nudila se ona dok je bila još na hrtu, al sam je odbio.” Ljubavna” osveta.”.

 

 

 

 Ovo je neprihvatljiva razina primitivizma i ponižavanja žene u javnom prostoru, u ovom slučaju izabrane saborske zastupnice, supruge i majke četvero djece.

Obzirom na to da ovakav primitivizam, vulgarnost i seksizam dolazi od novinara javne televizije, koja je od hrvatskih građana plaćena da, među ostalim, da djeluje prema zakonu i štiti hrvatske zakone, te s obzirom na to da je upućen izabranoj zastupnici, dužni ste reagirati na ovaj nezapamćen vulgarni, primitivni i seksistički napad na jednu političarku izabranu u najviše zakonodoavno tijelo, u Hrvatski sabor.

Nije ovdje samo riječ o devalvaciji najviše institucije u državi, koja se ovim primitivnim, vulgarnim i seksističkim činom od strane g. Stankovića događa, već se prešučivanjem ovakvog vulgarnog i primitivnog ispada šalje poruka javnosti da su primitivizam, vulgarnost i seksisam prihvaćeni oblici ponašanja u društvu.

Stoga od Vas tražimo:

  1. javnu osudu ovog i ovakvog primitivnog, vulgarnog i seksističkog napada novinara Aleksandra Stankovića prema zastupnici Karolini Vidović Krišto.
  2. preporuku poslodavcu g. Stankovića, HRT-u, da ga sukladno Etičkom kodeksu i Općim pravilima oradu i ponašanju zaposlenika HRT-a sankcionira.

Podsjećamo Vas kako je prema hrvatskom Ustavu, čl. 3. „ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava“. Upozoravamo Vas na činjenicu da ste kao institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova prema zakonu dužni štititi Zakon o te reagirati na povrede istog, a to su u ovom slučaju, među ostalima, članci:

ČLANAK 7.

(1) Izravna diskriminacija je svako postupanje uvjetovano spolom kojim se osoba stavlja ili je bila stavljena ili bi mogla biti stavljena u nepovoljniji položaj od druge osobe u usporedivoj situaciji.

ČLANAK 8.

(1) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavljaju

diskriminaciju u smislu ovoga Zakona.

(2) Uznemiravanje je svako neželjeno ponašanje uvjetovano spolom osobe, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

(3) Spolno uznemiravanje je svako neželjeno verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi, koje ima za cilj ili predstavlja povredu osobnog dostojanstva, a posebice ako stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

ČLANAK 11.

(1) Tijela državne uprave i pravne osobe u pretežitom vlasništvu države obvezna su primjenjivati posebne mjere i donijeti planove djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova.

Očekujemo Vašu žurnu reakciju.

Građanska inicijativa Ivo Pilar

 

Hrvatsko nebo

Odgovori