Zoran Čapalija – Čaplja: CIJEPLJENI TRČE POČASNI KRUG

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

Danas je puno toga nejasno. Skužio sam kako matematika nije bauk. Arsen je Bauk. To je dakako bio laki zadatak, ali u ovom trenutku ima jedan izuzetno težak i opak zadatak. Kako odlučiti kojim ćete se cjepivom cijepiti?. Baš kao u igri izvlačenja šibica kad ina nekoliko dugačkih i jednu kraća. Ako izvučete onu kraću izgubili ste. Analogno tome danas ima puno onih kratkih koje gube, a samo jedna je duža i trebala bi dobiti ali i s njom dobitak  je upitan.

Tisuće i tisuće liječnika, imunologa, biokemičara, farmakologa i genetičara  diljem svijeta govori o Covidu 19. Manje ili više njihove teorije se razlikuju kako u tumačenju bolesti, posljedicama bolesti tako i u načinu liječenja.  Drugim riječima jedna totalna zbunjoza.

Iako  se tako malo zna o bolest u naj kraćem roku do sada napravljeno je nekoliko cjepiva. Je li moguće tako malo znati o bolesti, njezinim posljedicama i tako brzo proizvesti cjepivo? Je li poštivana postojeća procedura u izradi cjepiva? Naravno da nije jer testiranja nisu izvršena prema postojećim procedurama. Prema dosadašnjim saznanjima testiranje nisu obavljena na statistički pouzdanom broju ispitanika, a  nisu obuhvatila ni sve dobne skupine. Nekad prije su uz lijekove i cjepiva  bile obavezno objavljene i eventualne nuspojave. S obzirom da uz ova izrađena cjepiva nisu naznačene nuspojave očito su svi cijepljeni postali pokusni kunići. Broj smrti i teških posljedica po zdravlje nakon cijepljenja doveli su do toga da su cijepljenja nekim cjepivima u više zemalja zaustavljena.

Postoji li stvarno tolika bahatost farmaceutskih tvrtki da na upotrebu žele pustiti slaba pa čak i opasana cjepiva? Znajući koliku materijalnu korist donose lijekovi i cjepiva, tim više što se radi o pandemiji, nije ni čudno što je između farmaceutskih tvrtki došlo do svojevrsne utrke u izradi cjepiva. Jasno, onaj koji prvi uspije pobrati će vrhnje. Takvo njihovo ponašanje trebale su spriječiti institucije zadužene za provjeru farmaceutskih proizvoda. Očito i one nisu kvalitetno odradile soj posao.

Nije čudo što se neki ne žele cijepiti određenim cjepivima , a neki uopće cijepiti. Kako u takvoj situaciji zamjeriti tim ljudima. Smije li se u takvim slučajevima vršiti bilo kakav pritisak na one koji se uopće ne žele cijepiti? Svi se oni boje kobnih posljedica i to bez obzira jesu li zdravi ili pak boluju od nekih bolesti pri čemu bi cijepljenje moglo biti kontraproduktivno. Je li etično tim ljudima ograničiti slobodu kretanja i time ih gotovo izopćiti iz društva.

Jasno je kako su cjepiva do danas spriječila ili pak potpuno  eliminirala razne teške i opasne bolesti. Za razliku od ovih ta su cjepiva bila proizvođena cijeli niz godina, a na kraju su u potpunosti ispitana. Zašto s ovim cjepivima nije tako. Može li potreba opravdati nepoštivanje procedure? Jasno da ne može jer se radi o životu ili smrti te o eventualnim teškim posljedicama po zdravlje.

Posljednjih dana pojavilo se pojašnjenje kako je korist od cijepljenja puno veća od štete. To dakako ni malo ne olakšava situaciju jer nitko od već prestrašenih nije siguran u ishod cijepljenja. Hoće li baš on izvući onu kraću šibicu i pozdraviti se sa životom. Ovakvu situaciju stvorila su svakodnevna prebrojavanja bolesnih, oporavljenih, onih na respiratoru, a naročito umrlih.  Stotine intervjua s različitim tumačenjima kao i stalno prikazivanje cijepljenja, nošenje maski i upozorenja na držanje međusobnih razmaka kod mnogih ljudi proizvela su vrlo izraženu psihozu. Sve to pojačale su raznorazne objave na društvenim mrežama i to počesto onih  koji nemaju baš nikakav legitimitet za raspravljanje o ovoj temi. Dovoljnu zbrku unijeli su već oni koji imaju legitimitet.

Kako na kraju postupiti? Hoće li sve ići po onoj čuvenoj Šekspirovoj dilemi: “Cijepiti se ili ne cijepiti, pitanje je sad?“ Odluka je na vama. Donesite ju po svojoj savjesti uzimajući u obzir svoje zdravstveno stanje. Ono što vam ja kao laik mogu preporučiti je nosite masku, izbjegavajte masovna okupljanja i često dezinficirajte ruke. Sve ostalo je u Božjim rukama. Jasno, ostanite odgovorni ali ne tako kao naši sabornici i drugi političari.

 Zoran Čapalija – Čaplja/Hrvatsko nebo

Odgovori